Drie nieuwe opusnummers van Margreeth Chr. de Jong

margreeth de jong bladmuziek

Margreeth Chr. de Jong is een productief componist. Sinds haar eerste opus uit 1994 heeft zij met name in de 21e eeuw een aanzienlijke opuslijst van meer dan 125 werken aangelegd. Recent verschenen psalmbewerkingen en impressies van grote klassieke werken in eigen uitgave en bij Dr. J. Butz. Inmiddels heeft ook uitgeverij Bärenreiter haar in haar fonds opgenomen.

Text Example

advertentieBij Bärenreiter verscheen haar 109e opus Fantasia on ‘All People That on Earth Do Dwell’, op de melodie die in Nederland bekend is bij Psalm 134. Het werk werd opgedragen aan De Jongs collega-organist Katelyn Emerson ter gelegenheid van haar huwelijk in 2019. De Jong hanteert hier een Frans-romantische stijl, waarbij ze zich laat leiden door de lofprijzende tekst van deze Engelse hymn.

Na een groot aantal werken bij Dr. J. Butz te hebben gepubliceerd, kwam de uitgever met het verzoek een aantal korte impressies van beroemde klassieke werken te schrijven. Deze 12 ‘Klassik-Hits’ van Bach tot Elgar hebben van De Jong een vrije rapsodisch-improvisatorisch behandeling gekregen, waardoor als het ware nieuwe composities zijn ontstaan. Klassiekers in een nieuw jasje: erg geschikt om het concertpubliek te laten raden op welk werk en welke componist er wordt gereflecteerd.

Het 126e werk uit de opuslijst van Margreeth de Jong is deel XII van haar reeks Psalmbewerkingen voor orgel. Hierin worden de psalmen 111 tot en met 120 behandeld. Uitgangspunt is de tekst in de Statenberijming van 1773, met van elke psalm een manualiter en pedaliter versie. 

Margaretha Christina de Jong

Fantasia on ‘All People That on Earth Do Dwell’, op. 109

Muziekvoorbeeld

Bärenreiter-Verlag – BA 11264, ISBN 979-0-006-56972-4, 12 p., geniet, prijs € 18,95 | baerenreiter.com

Margaretha Christina de Jong

Impressionen über 12 Klassik-Hits von Bach bis Elgar, op. 120

Impressionen über: Largo aus: Xerxes (Händel); Ave Verum (Mozart); Caro mio ben (Giordani); Morgenstimmung aus: Peer-Gynt-Suite Nr. 1 (Grieg); Präludium aus: Te Deum (Charpentier); Panis Angelicus (Franck); Land of Hope and Glory aus: Pomp and Circumstance Marche No. 1 (Elgar); Aria aus: Orchestersuite Nr. 3 (Bach); Träumerei aus: Kinderszenen (Schumann); Largo aus: 9. Symphonie (Dvorak); Der Frühling aus: Die vier Jahreszeiten (Vivaldi); Ode an die Freude aus: 9. Symphonie (Beethoven)

Muziekvoorbeeld

Dr. J. Butz Musikverlag, Bonn – BU 3030, 49 p., geniet, prijs € 16,00 | butz-verlag.de

Margaretha Christina de Jong

Psalmbewerkingen voor orgel XII

Psalmen 111-120, op. 126

Muziekvoorbeeld

Edita AlmaRes – z.nr., Middelburg, 2022, 32 p., geniet, prijs € 15 (€ 19 inclusief verzendkosten | margreethdejong.nl