Drie nieuwe uitgaven Butz Musikverlag: Field, Bach en Franse Communions

butz nieuwe uitgaven 2021-1

Drie nieuwe uitgaven die in het afgelopen halfjaar bij muziekuitgeverij Dr. J. Butz in Bonn verschenen: Vijf Nocturnes van Field, Bachs ‘Acht Kleintjes’ voor orgel manualiter bewerkt en een bundel met Frans-romantische Communions.

Text Example

advertentiejohn field nocturnes

John Field (1782-1837)

Fünf Nocturnes für Orgel solo 

Bewerkt en uitgegeven door Richard Brasier.

Nocturnes B flat major (H. 37), d minor (H. 59), E flat major (H. 24), e minor (H. 46) en C major (H.61)

De Ierse pianist, componist en docent was een leerling van Muzio Clementi. Hij maakte naam als concertpianist en belandde uiteindelijk in Sint-Petersburg. Zijn spel en composities waren van invloed op componisten als Liszt, Brahms, Schumann en Chopin. Laatstgenoemde mag dan wel beroemd zijn om zijn Nocturnes, Field was de eerste die deze titel voor pianomuziek hanteerde. Field schreef er achttien, waarvan een selectie van vijf voor deze uitgave voor orgel (twee manualen en pedaal) werd bewerkt door Richard Brasier.

Dr. J. Butz Musikverlag – Verl.-Nr. 2992, 32 p., € 13,00, notenvoorbeeld butz-verlag.de


bach acht kleine prealudien und fugen

Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Acht kleine Präludien und Fugen

Bewerkt voor orgel manualiter door Tobiaz Zuleger

Präludien und Fugen BWV 553-560

De ‘Acht Kleintjes’: of Johann Sebastian Bach ze zelf heeft geschreven wordt wel betwist. Hoe dan ook, ze blijven dankbaar studiemateriaal en vormen voor menig organist het opstapje naar de grotere Bach-werken. Op basis van het enige overgebleven manuscript, maakte Tobias Zuleger een manualiter versie. Doel? De werken speelbaar maken op orgels zonder pedaal, harmonium of piano én ze speelbaar maken voor organisten voor wie pedaalspel (technisch) buiten bereik ligt.

Dr. J. Butz Musikverlag – Verl.Nr. 2999, 32 p. € 14,00, notenvoorbeeld butz-verlag.de


Communions der französischen Romantik

(Die besondere Gattung, Band 13)

Ed. Andreas Willscher und Hans-Peter Bähr

26 Communions van o.a. Benoist, Loret, Raffy, Vierne, Erb, Claussmann, Lefébure-Wély, Tournemire, Lemmens, Renaud, Guilmant en Gigout.

‘Musica sub communione’, avondmaalsmuziek uit de Frans-romantische traditie. Er verscheen in de 19e en vroege 20e eeuw nogal wat van deze liturgische gebruiksmuziek. Van de hand van grote namen als Guilmant, Vierne en Tournemire, maar ook van minder bekende componisten. De uitgevers namen zo’n 250 communions onder de loep. Een selectie op basis van kwaliteit, variëteit, originaliteit en onbekendheid resulteerde in deze bundel van 26 werken. Manualiter en pedaliter.

Dr. J. Butz Musikverlag – Verl.Nr. 3000, 80 p., € 24,00, notenvoorbeeld: butz-verlag.de