Drie Vox Humana-concerten van Hemelvaartsdag tot Pinksteren

orgel Zaltbommel Sint Maartenskerk
Wolfferts/Heijneman-orgel Sint-Maartenskerk Zaltbommel | © foto ORGELNIEUWS / Wilfred Folmer

Van Hemelvaartsdag tot en met Pinksteren organiseert Stichting Vox Humana drie orgelconcerten. Op donderdag 25 mei in de Maartenskerk in Zaltbommel en op zaterdag 27 mei in de Martinikerk in Bolsward. Concertgever op deze twee avonden is Vincent de Vries.Het derde concert is op Tweede Pinksterdag 5 juni. Dag geeft Peter Eilander ’s middags een gratis toegankelijk orgelconcert in de Utrechtse Domkerk. 

De Vries begint zijn programma in Zaltbommel (foto) met Psalm 47 van Jan Zwart. Vervolgens speelt hij werken van Georg Friedrich Händel (Concerto 10), Gabriel Pierné (3 piéces pour orgue). Als ‘hoofdgerecht’ wordt de gehele Première Sonate van Alexandre Guilmant gespeeld. De Vries besluit het concert met Feike Asma’s Hollandse Rapsodie over enkele vaderlandse liederen.

Bolsward
In Bolsward begint De Vries zijn programma met Psalm 24 van Jan Zwart. Vervolgens speelt hij werken van Georg Friedrich Händel (Basso Ostinato), Johann Sebastian Bach (onder andere de bekende Toccata in F, BWV 540), Louis Lefébure-Wély (Communion en Offertoire). Als hoogtepunt van het concert klinkt het Symphonischer Choral ‘Jesu meine Freude’ van Sigfrid Karg-Elert. Vincent besluit zijn concert met twee werken van Feike Asma over ‘God enkel licht’ en ‘Dankt, dankt nu allen God’.

Kaarten
De concerten in Zaltbommel en Bolsward beginnen om 20.00 uur. Kaarten kunnen in de voorverkoop gekocht worden (€ 12,50 vanaf 12 jaar, tot 12 jaar gratis). Voor Zaltbommel: zaltbommel.eventbrite.nl  en Bolsward: bolsward.eventbrite.nl. Kaarten kosten aan de kassa €15,00.

Utrecht
Peter Eilander speelt op Tweede Pinksterdag in de Domkerk in Utrecht. Hij opent zijn programma met de Fantasie (Ouverture) ‘Dankt, dankt nu allen God’ en ‘Wilt heden nu treden’ van Jan Zwart. Daarna volgen Duruflé’s bewerking van ‘Wohl mir das ich Jesum habe’ van Johann Sebastian Bach en Thema met variaties van Hendrik Andriessen. De hoofdmoot van het concert bestaat uit Viernes Eerste Symphonie opus 14.

Dit middagconcert dat om 15.30 uur begint valt samen met ‘Culturele Zondag’ in Utrecht, die dit keer is verschoven naar Pinkstermaandag. In de binnenstad en daarbuiten zijn er optredens van meer dan honderd (Utrechtse) muzikanten. Het concert in de Domkerk is daarom gratis toegankelijk. Wel is er een collecte na afloop.

 

Meer informatie

 

© 2017 beeld ORGELNIEUWS