Drie winnaars Feike Asma-concours

Text Example

advertentieMark Brandwijk, Adriaan Hoek en Jan Rozendaal zijn de winnaars van het Feike Asma Concours 2008. Hoek en Rozendaal mogen de wisselbeker houden omdat zij het concours drie keer hebben gewonnen.

Johannus Orgelbouw en Stichting Vox Humana organiseerden dit jaar voor de vijfde maal het Feike Asma-orgelconcours. Het concours is bedoeld voor jonge amateurs en vond plaats op zaterdag 30 augustus en dinsdag 2 september bij Johannus Orgelbouw in Ede. De deelnemers waren verdeeld in drie leeftijdscategorieën: 12-15 jaar, 16-19 jaar en 20-24 jaar.

De kandidaten kwamen uit het hele land, van het Staphorst tot Tholen. Ook dit jaar waren er weer veel bekende gezichten onder de deelnemers. Peter Biermond, uitkomend in de leeftijdscategorie 20-24 jaar, deed dit jaar zelfs voor de vijfde keer mee.

Uit iedere leeftijdscategorie namen twee kandidaten deel aan de finale, waaruit per leeftijdscategorie een winnaar volgde.

De eerste ronde vond plaats op zaterdag 30 augustus. In deze ronde moest de kandidaat een orgelwerk uit de periode na 1800 van maximaal zeven minuten spelen. De finale vond plaats op dinsdagavond 2 september. In de finale namen drie keer twee finalisten het tegen elkaar op.

Het orgelconcours is nauw verbonden met de naam van organist Feike Asma. De deelnemers speelden op het vierklaviers symfonisch orgel in de concertzaal van Johannus werken van Asma en dienst leermeester Jan Zwart.

Harm Hoeve, Peter Eilander en Wybe Kooijmans vormden de jury. De winnaars kregen hun wisselbeker en bloemen uitgereikt door mevrouw Asma-van de Kamp, de weduwe van de naamgever van het concours.

© 2008 www.orgelnieuws.nl