Driedaags Messiaenfestival in Orgelpark

messiaen les corps glorieux

In het Amsterdamse Orgelpark wordt in het weekend van 20 tot en met 22 februari een festival gehouden rond het werk van Olivier Messiaen. Op het festivalprogramma staan integrale uitvoeringen van zijn vroege composities voor orgel maar ook werken voor koor, piano en ondes-martenotsextet.

Text Example

advertentie 

Het Messiaenfestival opent op vrijdagavond 20 februari met een uitvoering van de Vingt Regards sur l’enfant Jésus door pianist Ralph van Raat. Organist Berry van Berkum voert zaterdagmiddag 21 februari Les Corps Glorieux, ‘zeven visioenen op het leven van de opgestane Heer’, integraal uit.

 

Zaterdagavond treedt het Nederlands Kamerkoor op onder leiding van Klaas Stok. Zij zingen Messiaens twee enige werken voor koor a capella: Cinq rechants en O sacrum convivium. De rest van het programma neemt organist Marcel Verheggen voor zijn rekening met vroege orgelwerken van Messiaen: L’Apparition de l’église eternelle, L’Ascension  en Le Banquet céleste.

 

Ondes-martenot

Het slotconcert van het Messiaenfestival in het Orgelpark is op zondagmiddag 22 februari. Het sextet Vecteur Ondes zal het werk Fêtes des belles eaux uitvoeren. Messiaen schreef het stuk voor zes ondes-martenots, een van de eerste elektronische muziekinstrumenten. Pianist Thomas Dieltjens, klarinettist Benjamin Dieltjens, violist Aki Saulière en cellist Raphael Bell spelen tenslotte het beroemde Quator pour la fin du temps, door Messiaen geschreven tijdens zijn krijgsgevangenschap in de Tweede Wereldoorlog.

 

Messiaenfestival Orgelpark

vrijdag 20|02 – Ralph van Raat, piano – 20.15 uur – € 15 / € 9
zaterdag 21|02 – Berry van Berkum, orgel – 16.00 uur – € 15 / € 9
zaterdag 21|02 – Nederlands Kamerkoor en Marcel Verheggen, orgel – 20.15 uur – € 20 / € 12,50
zondag 22|02 – sextet Vecteur Ondes en kwartet – 14.15 uur – € 15 / € 9

 

 

© 2015 beeld www.orgelnieuws.nl