Drs. W.A. Kirpestein (86) overleden

drs. w.a. kirpestein

Op woensdag 10 juni is drs. W.A. Kirpestein overleden. Hij was jarenlang voorzitter van de Hervormde Orgelcommissie en initiatiefnemer van het Bach-orgel in de Grote Kerk te Dordrecht.

Text Example

advertentie 

Willem Kirpestein had een carrière in de gezondheidszorg waar hij begon als huisarts. Later werd hij geneesheer-directeur van het Prinses Beatrix Ziekenhuis te Gorinchem. Daarna was hij tot 1992 geneesheer-directeur van het protestants-christelijke Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.

 

Hervormde Orgelcommissie

Kirpestein was lange tijd voorzitter van de Orgelcommissie van de Nederlandse Hervormde Kerk. Toen deze samen met haar gereformeerde evenknie in 2001 opging in de huidige Commissie Orgelzaken van Protestantse Kerk in Nederland, beëindigde hij zijn voorzitterschap. Vooral het schrappen van het verplichte landelijke toezicht op orgelbouwzaken in de plaatselijke gemeenten zag hij als een bedreiging voor de kwaliteit van het orgelbestand waartegen ‘krachtdadig en met visie opgetreden moet worden’, zo schreef hij toen in een open brief. Hij meende daar niet langer bestuurlijk  verantwoordelijk voor te kunnen zijn.

 

Bach-orgel

Hoewel zelf woonachtig aan de andere kant van de Merwede, voelde hij zich verbonden met de Grote Kerk in Dordrecht. Zijn droom van een barokorgel in de Dordtse Dom wist hij in 2007 te verwezenlijken toen de firma Verschueren te Heythuysen een op het werk van Gottfried Silbermann geïnspireerd ‘Bach-orgel’ in het Mariakoor plaatste. Als voorzitter van de Stichting Bachorgel Grote Kerk Dordrecht kan hij als ‘vader’ van dit project worden gezien.

 

KVOK

Op bestuurlijk vlak was Kirpestein ook enige tijd actief als kerkvoogd in zijn plaatselijke hervormde gemeente. Als lid van de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) en diens voorloper was hij een trouw bezoeker van de landelijke jaarvergaderingen waarop hij niet zelden het woord nam. Ook tot op hoge leeftijd wist hij zich betrokken bij de toekomst van de KVOK en de orgelcultuur in het bijzonder.

 

Uitvaart

Woensdag 17 juni om 10.30 uur vindt de rouwdienst plaats in het Mariakoor van de Grote Kerk te Dordrecht. Om 12.45 uur is de teraardebestelling op de Algemene Begraafplaats te  Sliedrecht.