Duitse musicoloog, theoloog en muziekpublicist Wolfram Adolph (55) overleden

De Duitse musicoloog, theoloog en muziekpublicist Wolfram Adolph is woensdag 20 maart op 55-jarige leeftijd plotseling overleden. Dat werd deze week bekend. Adolph was onder meer oprichter van het orgelcd-label IFO Classics en hoofdredacteur van het tijdschrift ‘organ – Journal für die Orgel’.

Text Example

advertentieWolfram L. Adolph werd op 28 januari 1964 geboren in Wiesbaden. Hij studeerde protestantse theologie, godsdienstfilosofie en muziekwetenschap aan de universiteiten van Frankfurt am Main, Heidelberg, Gießen en Mainz. Als theoloog promoveerde hij op Maarten Luther.

Adolph was als zelfstandig journalist actief voor diverse Duitse kranten en omroepen. Als initiator en artistiek leider was bij betrokken bij een groot aantal klassieke muziekfestivals. Zo was hij van 1992 tot 1999 voor het ministerie van cultuur van Rheinland-Pfalz projectleider van de Internationale Orgelfestwochen in deze Duitse deelstaat en aangrenzende landen.

In 1998 stond hij aan de wieg van het Duitstalige vaktijdschrift organ – Journal für die Orgel, een kwartaaluitgave die verschijnt bij Schott Music in Mainz. Wolfram Adolph was nog steeds als hoofdredacteur verantwoordelijk voor het belangrijke orgeltijdschrift.

Wolfram Adolph was tevens oprichter van het klassieke muzieklabel IFO Classics dat zou uitgroeien tot een van de vooraanstaande orgelcd-labels van Europa. De catalogus vermeldt grote namen als Marie-Claire Alain, Naji Hakim, Ludger Lohman, Wolfgang Rübsam, Daniel Roth en Wolfgang Zehrer.

Van Adolphs spel verscheen bij zijn eigen label de cd Rêveries… waarop hij het symfonische Didier-orgel in de Cathédrale Notre-Dame te Laon werk speelt van Guilmant, Fanck, Debussy, Fauré en Massenet.

Onder het zuster-label organ verschenen diverse IFO-uitgaven als begeleidende cd bij het gelijknamige orgeltijdschrift.

Wolfram Adolph was sinds 2005 voorzitter van het Institut Louis Vierne – European Society for Symphonic Organ Art dat zijn thuisbasis heeft in Saarbrücken en Parijs.