Duitse organist en orgeldocent Christoph Grohmann (68) overleden

christoph grohmann

Op maandag 24 juli is de Duitse organist, kerkmusicus en orgeldocent Christoph Grohmann op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een fietsongeluk. Grohmann was conservatoriumdocent in Detmold, Bremen en Herford.

Text Example

advertentieChristoph Grohmann werd in 1955 in Bielefeld geboren als zoon van twee kerkmusici. Hij studeerde kerkmuziek en concertant orgelspel aan de Hochschule für Musik in Detmold bij Alexander Wagner en Helmut Tramnitz. Hij volgde masterclasses bij Guy Bovet, André Fleury, Daniel Roth en Flor Peeters in Mechelen.

Van 1979 tot 1989 was hij als decanaatscantor verbonden aan de St. Clemenskirche in Rheda-Wiedenbrück, waar hij ook betrokken was bij de bouw van het grote Fischer+Krämer-orgel. Van 2008 tot 2010 was hij titulair organist van het Von Beckerath-orgel van de Altstädter Nicolaikirche in Bielefeld. Vanaf 2005 doceerde hij orgel en improvisatie aan de Hochschule für Kirchenmusik in Herford.

Grohmann genoot een internationale reputatie als concertorganist en had diverse cd-opnames. Hij trad op in Duitsland, West-Europa en de V.S.. Opnames van negentiende en twintigste-eeuwse orgelmuziek, liturgische muziek en improvisaties verschenen onder meer op het kwaliteitslabel MD+G.

Jarenlang was Christoph Grohmann bestuurlijk actief in de internationale Gesellschaft der Orgelfreunde. Van 1988 tot 1997 was hij secretaris, waarna hij vicevoorzitter was tot 2008. Sinds 2016 nam hij als lid opnieuw plaats in het hoofdbestuur.