Duizendste concert op Hinsz-orgel Leens

hinsz-orgel leens

Het duizendste orgelconcert op het Hinsz-orgel in de Petruskerk te Leens sinds de restauratie van de jaren zestig. Die mijlpaal wordt op zaterdag 23 juli bereikt. Winfried Dahlke, artistiek leider van het Organeum in Weener (D), gaat het avondconcert verzorgen. 

Text Example

advertentieHet orgel van Albertus Anthoni Hinsz uit 1733/34 werd in de jaren 1963-1967 gerestaureerd door de orgelmakers Gebr. Van Vulpen uit Utrecht. Adviseur Lambert Erné gaf op 26 april 1968 het eerste concert ter gelegenheid van de ingebruikneming van het orgel. Sindsdien is ieder jaar een concertserie georganiseerd waarin diverse gerenommeerde binnenlandse en buitenlandse organisten hebben gespeeld.

De Stichting Hinszorgel Leens, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de concertserie, is inmiddels aan haar 49e seizoen bezig. Als de serie volgend jaar het gouden jubileum viert, zal de stichting daar met extra activiteiten aandacht aan geven.

Programma
Op het programma van het duizendste concert staat programmatisch werk uit Johann Kuhnaus ‘Musicalische Vorstellung einiger biblischer Historiën”, waarin de strijd tussen David en Goliath wordt uitgebeeld. Winfried Dahlke speelt nog een programmatisch werk van Kuhnau, tamelijk onbekend bij het orgelpubliek: de ‘Suonata Sesta’ over Jacobs dood en begrafenis. Daarnaast vermeldt het programma werk van Johann Sebastian Bach, Johann Ludwig Krebs en Johann Caspar Ferdinand Fischer. Besloten wordt met Vincent Lübecks Preludium g-moll.

Het concert begint om 20.00 uur. Entree bedraagt € 9; donateurs, CJP en jongeren van 12-16 jaar betalen € 7; kinderen tot 12 jaar hebben onder begeleiding vrije toegang.

 

© 2016 beeld archief ORGELNIEUWS