DUTCH ORGAN MUSIC I

Text Example

advertentieZaterdag 23 oktober jl. zijn in de Sint-Joriskerk in Amersfoort twee cd’s met orgelwerken van Nederlandse componisten uit de 19e en 20e eeuw gepresenteerd.

De cd’s markeren het vijfjarig jubileum van orgelnieuws.nl. Ze zijn ingespeeld door Rien Donkersloot en Arjen Leistra op het Bätz-orgel van de Oude Kerk in Delft en opgenomen door Aad van der Waal.

Arjen Leistra gaat van start met de vierdelige sonate over Ein feste Burg van Samuel de Lange jr., wiens sterfjaar volgend jaar op diverse plaatsen zal worden herdacht.

Hetzelfde thema is te horen in de Fantasie over ‘Een Vaste Burg is onze God’ van Cor Kint. Kint was naast organist ook altviolist, in welke hoedanigheid hij kort deel uitmaakte van het (toen uiteraard nog niet Koninklijk) Concertgebouworkest.

De latere werken van Christiaan Frederik Hendriks jr. vertonen invloeden uit de Frans-romantische orgelliteratuur. Zijn Deux Pièces zijn opgedragen aan respectievelijk Théodore Salomé en Théodore Dubois.

Jan J. van den Berg componeerde de cyclus 4 Gregoriaanse Melodieën in 2001 voor Arjen Leistra. De variatiereeks over het veertigdagenlied Attende Domine vormt het eerste deel van deze cyclus.

Anthon van der Horst schreef zijn driedelige Meditatie over Gezang 244 (NHB 1938) naar aanleiding van het overlijden van prinses Wilhelmina in 1962. De tekst van het eerste couplet vormde het uitgangspunt voor Van der Horst.

Cor Kee doorliep als componist verschillende fasen. De Praeludium & Fuga in a wordt gekenmerkt door een neobarokke stijl.

Mees van Huis verwierf vooral bekendheid als organist van de Buurkerk in Utrecht, thans Museum Speelklok. Zijn (tweede) Passacaglia, in romantische stijl, dateert uit 1983 en was een verjaardagscadeau voor Nico van den Hooven. De opname van Leistra betreft de cd-première van het werk.

Hendrik de Vries was jarenlang organist van de Rotterdamse Laurenskerk. Met diens verstilde Lento sluit Arjen Leistra zijn bijdrage af.

In het begeleidende boekje is van elke componist een biografische schets opgenomen, evenals een karakterisering van de composities.

Dutch Organ Music – Arjen Leistra – Oude Kerk Delft

Sonate, opus 8 nr. 2 in D – ‘Ein feste Burg’ (De Lange jr.);, Deux Pièces pour Grand Orgue: Prélude & Fugue, opus 9, Toccata, opus 10 (Hendriks jr.); Variaties over ‘Attende Domine’ uit 4 Gregoriaanse Melodieën voor orgel, opus 198 (Van den Berg); Meditatie over Gezang 244, opus 100 (Van der Horst); Praeludium & Fuga in a (Kee); Passacaglia (Van Huis); Fantasie over ‘Een Vaste Burg is onze God’, opus 24 (Kint); Lento (De Vries).

Bestelnummer: ON2010001

Speelduur: 77’35”

Booklet: 28 pagina’s (NL/EN)

Prijs: € 16,95 + € 1,50 bijdrage in de verzendkosten

Uitsluitend verkrijgbaar via www.orgelnieuws.nl !

DUTCH ORGANMUSIC I & DUTCH ORGANMUSIC II samen € 29,95 + € 1,50 bijdrage in de verzendkosten!

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl