DUTCH ORGAN MUSIC II

Text Example

advertentieZaterdag 23 oktober jl. zijn in de Sint-Joriskerk in Amersfoort twee cd’s met orgelwerken van Nederlandse componisten uit de 19e en 20e eeuw gepresenteerd.

De cd’s markeren het vijfjarig jubileum van orgelnieuws.nl. Ze zijn ingespeeld door Rien Donkersloot en Arjen Leistra op het Bätz-orgel van de Oude Kerk in Delft en opgenomen door Aad van der Waal. Rien Donkersloot opent met twee bekende werken: de variaties over Merck toch hoe sterck van Cor Kee en Jan Zwarts Sombere muziek over Psalm 103.

Van Gerard Bunk, Rotterdammer van geboorte maar later genaturaliseerd tot Duitser, klinkt een drietal Choralimprovisationen. Ze behoren tot het laatste wat Bunk schreef.

Jos van Amelsvoort studeerde bij onder anderen Willem Pijper en Flor Peeters. Zijn Choraal is zodanig beïnvloed door César Franck dat Van Amelsvoort het zelf wel eens gekscherend het vierde choral van Franck noemde.

Jan Nieland is vooral bekend geworden door zijn Toccata in a en zijn Marche Triomphale. De door Donkersloot gespeelde Trois Morceaux, die zoals de namen doen vermoeden eveneens Franse invloeden bevatten, waren de eerste composities van Nieland die in druk verschenen.

Ook de muziek van Herman Strategier is Frans georiënteerd. Componisten als Gabriël Fauré en Francis Poulenc werden door hem bewonderd. Zijn Toccatina werd in 1955 uitgegeven.

Frank Martin werd in Zwitserland geboren en woonde van 1946 tot aan zijn dood in 1974 in Nederland. Hij maakte zelf de orgelbewerking van het Agnus Dei uit zijn Messe pour double choeur a capella.

Rien Donkersloot besluit zijn aandeel met de Fantaisie ‘Jesu dulcis memoria’ pour Grand Orgue van Johann Th. Lemckert. De Fantasie maakt deel uit van de 12 Orgelwerken voor Concert en Liturgie uit 2009.

In het begeleidende boekje is van elke componist een biografische schets opgenomen, evenals een karakterisering van de composities.

Dutch Organ Music – Rien Donkersloot – Oude Kerk Delft

Merck toch hoe sterck con variazioni (Kee); Sombere Muziek over Psalm 103 vers 8 (Zwart); 3 Choralimprovisationen: Befiehl du deine Wege – Dir, dir o Höchster, will ich singen – Wer nur den lieben Gott läβt walten (Bunk); Choraal in B minor (Van Amelsvoort), Trois Morceaux: Méditation – Cantabile – Pastorale (Nieland); Toccatina (Strategier); Agnus Dei (Martin); Fantaisie ‘Jesu dulcis memoria’ pour Grand Orgue (Lemckert).

Bestelnummer: ON2010002

Speelduur: 78’55”

Booklet: 28 pagina’s (NL/EN)

Prijs: € 16,95 + € 1,50 bijdrage in de verzendkosten

Uitsluitend verkrijgbaar via www.orgelnieuws.nl !

DUTCH ORGANMUSIC I & DUTCH ORGANMUSIC II samen € 29,95 + € 1,50 bijdrage in de verzendkosten!

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]

© 2010 www.orgelnieuws.nl