Een goed doordachte mix

Text Example

advertentieEen goed doordachte mix

David Humphreys plays the organ at St. Albans Cathedral (GB)

Charles-Marie Widor: Allegro vivace (from Symphonie V) – Jean Langlais: Prelude sure une Antienne – Flor Peeters: Suite Modale – Petr Eben: Moto Ostinato (from Sonntagsmusik) – Max Reger: Benedictus – César Franck: Choral no. 3 in A minor – Peter Hurford: Meditation (from Suite ‘Laudate Dominum’) – Olivier Messiaen: Dieu Parmi Nous (from La Nativité du Seigneur).

Sounds from St Albans

Label: Lammas Records – LAMM 178D

Speeltijd: 67:36

Booklet: 14 pagina’s, Engels

Klik hier om dit artikel te bestellen

In de afgelopen maanden besteedde De Orgelvriend ruimschoots aandacht aan de geschiedenis en het werk van Harrison & Harrison Organbuilders Ltd. In het volgende nummer zal het slotdeel van deze interessante artikelenreeks verschijnen. David Humphreys bespeelt op deze compactdisc het orgel van St. Albans Cathedral dat in 1962 door Harrison & Harrison ‘rebuilt’ werd. Dit met gebruikmaking van materiaal van Hill, Abbott and Smith en Willis.

Doordat veel organisten voor opnames van het symfonische orgelrepertoire bijna als vanzelfsprekend richting Frankrijk en de Cavaillé-Coll-instrumenten trekken, zouden we bijna vergeten dat dit werk ook uitstekend op Engelse kathedraalorgels uitgevoerd kan worden. Dit bewees Ton Reijnaerdts al met zijn mooie schijf met werk van Widor en Dupré gespeeld op het orgel van Rochester Cathedral. Humphreys heeft goed over zijn programma nagedacht. De stap van Widor naar Peeters zou qua idioom wellicht te groot zijn, Langlais fungeert dan als bruggetje. De afstand tussen Peeters en Eben is dan weer minder groot, maar om bij Franck te komen lijkt Reger als veerman dienst te moeten doen. Hurford baant tot slot de weg naar Messiaen.

Het werk van Hurford valt qua lengte wat uit de toon, bovendien is het niet het meest interessante werk op dit programma. De organist zal zich hebben laten leiden door gevoelens van eerbetoon; Hurford was organist aan St. Albans Cathedral.

Het cd-boekje bevat puntige toelichtingen op de gespeelde werken, een biografie van de organist en een korte wordingsgeschiedenis van het instrument. De korrelige foto van het orgel is genomen vanuit een vreemde hoek en de vormgeving van het booklet doet gedateerd aan. [ANDRÉ KRUIJF]

© 2005 orgelnieuws.nl