Een jaar ‘adempauze’ voor Hinsz-orgel Leens: restauratie aanstaande

Het Hinsz-orgel in de Petruskerk te Leens gaat een ‘adempauze’ van een jaar tegemoet. Dat maakte de Stichting Hinszorgel Leens onlangs bekend. Het orgel ondergaat vanaf dit najaar restauratief groot onderhoud, uitgevoerd door Orgelmakerij Reil te Heerde.

Text Example

advertentieHet Hinsz-orgel uit 1733 werd in 1968 voor het laatst omvangrijk gerestaureerd. Sindsdien kreeg het regulier onderhoud. Vanaf  2015 beraadde de Stichting Hinszorgel Leens zich over een grote onderhoudsbeurt.

Rapport

Adviseur Henk de Vries werd gevraagd een rapport op te stellen om te komen tot groot onderhoud. Dat ging gepaard met een verkenning tot een iets omvangrijkere aanpak, om het orgel wat dichter te brengen bij de situatie van vóór de restauratie van 1968 en vóór 1922 toen een nieuw front en nieuwe windvoorziening werden aangebracht.

Reil

Dankzij vrijkomende subsidiegelden konden zowel het groot onderhoud als de restauratieve werkzaamheden worden uitgevoerd. Uit bij drie orgelmakers opgevraagde offertes kwam Orgelmakerij Reil als beste uit de bus. Daarbij speelde de recent door hen opgedane ervaringen met de restauratie van de Hinsz-orgels van Zandeweer, Haren, Uithuizermeeden en Appingedam ook een rol.

Spaanbalgen

De werkzaamheden omvatten reconstructie van de balginstallatie met vijf spaanbalgen, herstel van de windladen, afregeling van register- en speelmechaniek en herstel van pijpwerk.

Intontatie

Het frontpijpwerk van Doornbos uit 1922 zal worden geherintoneerd en meer in akkoord worden gebracht met Hinsz-pijpwerk. Proeven met uitwisseling van prestanten uit het orgel uit Zandeweer hebben al aangetoond dat dit mogelijk is. Op enkele punten zullen ook neobarokke accenten in de intonatie uit 1968 worden gecorrigeerd.

Oplevering

De werkzaamheden starten dit jaar direct na het concertseizoen. Oplevering is gepland in december 2020, waarna het orgel tijdens de Orgeldag Noord-Nederland in mei 2021 weer wordt gepresenteerd.

© 2019 foto Gérard van Betlehem