Een kerstplaat van 50 jaar geleden

Text Example

advertentieOp www.pietvanegmond.nl zijn vier nieuwe geluidsfragmenten geplaatst. Het zijn vier kerstliederen van een mono-LP uit 1957, getiteld “Christmas in Holland”. Hierop zingt het Amsterdam Oratorium Koor o.l.v. Piet van Egmond, met de dirigent aan het Furtwängler-Hammer-orgel in de Jeruzalemkerk te Amsterdam.

De LP werd indertijd door het Capitol-concern opgenomen met het oog op verkoop in Amerika en Canada.

De plaat heeft dan ook een wat ‘Amerikaans’ karakter. Op de hoes oer-Hollandse tafereeltjes met klompen en een meisje in klederdracht. Later is de LP door Bovema ook in ons land uitgebracht met een andere hoes. De opnamen zijn niet denderend maar geven een aardig tijdbeeld.

Tien jaar later maakte het Amsterdams Oratorium Koor onder leiding van Piet van Egmond opnieuw een kerstplaat, nu voor EMI-Bovema, in de Mozes en Aäronkerk te Amsterdam.

Deze plaat, ook wel “de-plaat-met-het-stoeltje” genoemd vanwege het tafereel op de hoes (een bevroren Amsterdamse gracht met een achtergelaten stoel), ademt een veel ingetogener sfeer. Deze stereo-opname is een aantal jaren geleden door het label Magnifique op cd uitgebracht maar is thans helaas uitverkocht.

Op de Piet van Egmond-website staan ook enkele foto’s van de Amsterdamse fotograaf Peter Tisseur, genomen tijdens de opnamen in juni 1957. [GERCO SCHAAP]

Klik hier!

[ingezonden mededeling]

© 2007 www.orgelnieuws.nl