Een orgelinauguratie in 1900 [GESIGNALEERD]

Text Example

advertentieUne inauguration d’orgue en 1900

Philippe Sauvage, orgue

Ensemble vocal Cavaillé-Coll

Direction François Polgár

L.J.A. Lefébure-Wély: Boléro de concert, Elévation ou communion

C. Gounod: Marche pontificale, O Salutaris hostia

T. Dubois: Regina Caeli, Tu es Petrus, Marche de Jeanne d’Arc, Cantate Domino, Ave Maria

H. Letocart: Verset, Entrée

L. Vierne: Andantino, Carillon de Westminster

L. Boëllmann: Prière à Notre-Dame

P. Sauvage: Improvisation 1900

Label/nummer: Editions Hortus 066

Speelduur: 64’47”

Boekje: 32 pagina’s (FR, EN)

Prijs: € 22,75

Op 29 oktober 1900 werd het nieuwe Cavaillé-Coll-Mutin-orgel van de Église Saint-Pierre in Neuilly (een voorstadje van Parijs) ingewijd. Na bijna honderd jaren trouwe dienst bleek een algehele restauratie noodzakelijk. In 2004 gaf de gemeenteraad van Neuilly haar goedkeuring, waarbij de stimulerende rol van toenmalig burgemeester Nicolas Sarkozy niet onvermeld mag blijven.

De Elzasser orgelbouwer Daniel Kern kreeg de opdracht, die hij in 2007 voltooide. Op 1 juni van dat jaar werd het gerestaureerde orgel in gebruik genomen met een bespeling door titularis Philippe Sauvage. Van dat concert verscheen een dvd en onlangs kwam er bij Hortus een nieuwe opname van het orgel uit. Deze cd volgt in grote lijnen het programma van de ceremonie van 1900, aan de hand van de thema’s lofprijzing, dankzegging en gebed. Naast organist Philippe Sauvage zijn twee vocale solisten en een koor te horen, die de rol van voorzanger respectievelijk gemeente vertolken.

De cd heeft een voornamelijk feestelijk programma, afgewisseld met momenten van bezinning. Evergreens als Prière à Notre Dame en Carillon de Westminster komen voorbij, maar ook onbekendere werken van onder andere Dubois en Henri Letocart, die ooit de eerste organist van de Saint-Pierre was. De cd wordt besloten met een ruim twaalf minuten durende improvisatie van Philipe Sauvage.

Het bijbehorende boekje geeft in woord en beeld informatie over het muzikale programma, de uitvoerenden en (uiteraard) het orgel. De gezongen teksten ontbreken, maar die zijn gezien hun bekendheid wel ergens op het wereldwijde web te vinden.

© 2010 www.orgelnieuws.nl