Een reis door tijden en landen

Na dertien en een half jaar is er weer een cd verschenen vanuit de Grote of St. Maria Magdalena kerk in Goes. Een reis door tijden en landen.

Text Example

advertentieHet grote Marcussen-instrument met drie klavieren, 43 stemmen, compleet met zwelkast wordt maar zelden gehoord op een geluidsdrager. Vaste bespeler Kees van Eersel heeft voor de tweede maal een cd uitgebracht met muziek vanuit Goes.

Als thema voor de cd is gekozen ‘Een reis door tijden en landen’. Dit leidde tot een programmering van veelal minder bekende werken uit Duitsland, Frankrijk, Engeland en eigen composities. Onder de minder bekende componisten zijn namen als: Benjamin Cosyn, Benedict Juncker en Walter G. Alcock. Vooral met de Introduction en Passacaglia van laatst genoemde laat Van Eersel het orgel in zijn element klinken.

Toch ook een kritische noot: Soms missen het vuur en de poëzie die bekend zijn van Van Eersel. Persoonlijk vind ik Van Eersel sterker in de tweede helft van de cd. De eigen psalmbewerkingen smaken naar meer, veel meer! Het is te hopen dat Kees van Eersel nog eens een improvisatie cd in Goes zal opnemen.

Een reis door tijd en landen

Consyn: Psalm 130 ‘Out of the depth’; Scheidt: Variationen über das Niederländische Lied ‘Ei du feiner Reiter’; Buxtehude: Praeludiudm und Fuge in C dur; Bach: Koraalvoorspel ‘Herr Jesu Christ, dich zu uns wend’ BWV 632; Fuga in c moll op een thema van Legrenzi BWV 574; Albrechtsberger: Fuge in dur (Albrechtsberger); Jucker: Fantasie und Fuge über das Thema B-A-C-H; Boëly: Fantaisie et Fugue; Franck: Andantino; Jongen: Choral opus 37 no. 4; Reger: Koraalvoorspel ‘Ach bleib’ mit deiner Gnade’ op. 135/1; Alcock: Introduction, Passacaglia; Whitlock: Fidelis uit ‘Four extemporizations’ no. 3; Van Eersel: Psalm 25

Kees van Eersel – Grote of Maria Magdalenakerk te Goes.

De cd is te bestellen via h.verheuvel@accon.nl of telefoon 0113-313057. De cd kost (inclusief verzendkosten) 16,50 euro. Het bedrag vooruit overmaken op bankrekening 3283.18.175 t.n.v. St. Grote kerk Goes. Na ontvangst van het bedrag wordt de cd z.s.m. toegestuurd.

Gote Kerk Goes

Kees van Eersel