Eerste examens orgelimprovisatie in Tilburg

Text Example

advertentieOp 22 juni vinden de eerste examens in het kader van de Master-opleiding orgelimprovisatie plaats. Het Fontysconservatorium te Tilburg startte deze opleiding in 2004 waarbij Henco de Berg aangesteld werd als docent. De organisten Gijsbert Kok en Gerben Mourik zijn in Nederland de eerste musici die deze full-time studie afronden.

De programma’s bestaan uit het vertolken van één of meerdere werken uit de orgelliteratuur (deze dienen uit het hoofd te worden voorgedragen) en drie kwartier improvisatie waarbij de opgaven enige tijd vooraf aan de kandidaten worden verstrekt. Alle denkbare vormen (sonate, fuga, passacaglia ect.) kunnen worden gevraagd. Extra bijzonder is dat bij het afnemen van de examens gebruik zal worden gemaakt van twee instrumenten: het nieuwe Van Nes-orgel (zie foto) in de zijbeuk van de kerk en het hoofdorgel gebouwd door Franssen-Vermeulen.

Voorafgaande aan het eindexamen hebben de kandidaten meerdere examens moeten afleggen, bestaande uit twee improvisatierecitals en twee examens harmonie/improvisatie aan de piano.

De examens vinden plaats in de Heikese Kerk te Tilburg, aanvang 17.30 uur.

[ingezonden mededeling]

© 2006 www.orgelnieuws.nl

© 2006 fotografie www.orgelfoto.nl