Eerste Internationale Orgelconcours Breda

Text Example

advertentieVan donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober 2012 vindt het Eerste Internationale Orgelconcours Breda voor professionele organisten plaats. Er worden maximaal tien kandidaten toegelaten tot de eerste ronde op het Flentrop-orgel van de Sacramentskerk.

Tot de tweede ronde op het Flentrop-orgel in de Grote Kerk van Breda worden maximaal zes kandidaten toegelaten. Tijdens de Finale op 6 oktober zullen drie kandidaten strijden voor de hoogste eer.

Voor de tweede ronde wordt een verplicht concoursstuk geschreven door de Nederlandse componist Ad Wammes. Voor de Finale wordt een verplicht werk geschreven door Parijse organist en componist Naji Hakim.

Een internationale jury zal de prestaties van de kandidaten beoordelen.

Het Orgelconcours wordt op zondag 30 september officieel geopend met een groot concert in de Grote Kerk waaraan zal worden meegewerkt door het Sacramentskoor en organiste Jelena Bazova.

De organisatie van het orgelconcours is in handen van de eerder dit jaar opgerichte Stichting Internationaal Orgelconcours Breda. Aanleiding vormen 60-jarig bestaan van de orgelconcerten in de Grote Kerk in 2012 en het 35-jarig bestaan van de Stichting Orgelconcerten Breda in 2013.

Het eerste orgelconcours is opgedragen aan Jaap Hillen, cantor-organist van de Grote Kerk van 1949 tot 2008 en drijvende kracht achter de totstandkoming van het grote 4-klaviers mechanische orgel in de Grote Kerk.

Bij gebleken succes zal het internationale orgelconcours elke drie jaar plaatsvinden, zodat in 2018, in het kader van Brabant Culturele Hoofdstad, het concours voor de derde keer plaatsvindt.

De Stichting heeft in Daan Manneke een waardig ambassadeur gevonden, als artistieke adviseur treedt op Dr. A.A.M.J. van Eck, organist-titulair van de Kathedrale Basiliek St. Bavo.

Voor meer informatie en aanmelding tot deelname

www.orgelconcoursbreda.nl

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie orgelconcoursbreda.nl