Eerste internationale orgelfestival OrgelStorm in Grote Kerk Breda

orgel grote kerk breda

Op 23 september gaat in de Grote Kerk te Breda het eerste internationale orgelfestival OrgelStorm van start. Het festival wil in vijf concerten in acht dagen ‘de wereld van het traditionele concert met de moderne beleving combineren’.

Text Example

advertentieTot vorig jaar vond in de Grote Kerk een jaarlijks internationaal orgelfestival plaats. In het najaar van 2016 maakte de organisatie, Stichting Orgelconcerten Breda, bekend na 65 seizoenen daarmee te stoppen omdat het ‘geen mogelijkheid meer zag een hoogwaardig festival in de Grote Kerk te organiseren’.

Er komt eind september 2017 dan toch een orgelfestival waarvoor het initiatief is genomen door stichting Art UnOrganized (AUO). Deze stichting ‘wil het orgel toekomst geven als concertinstrument in de 21e eeuw’ en ‘de rijke traditie van orgelconcerten combineren met nieuwe cross-overs’. Artistiek leider is Aart Bergwerff, titularis van het Flentrop-orgel in de Grote Kerk te Breda, de thuisbasis van AUO.

Openingsconcert
Het festival OrgelStorm opent zaterdag 23 september met een concert waarvan de Bredase componist Daan Manneke het programma heeft samengesteld. Centraal daarin staat de uitvoering van zijn meest recente orgelwerk Le Bouquet – Concert pour orgue (Hommage aan Sweelinck) uit 2016, gebaseerd op Geneefse psalmen. Dat en ander werk van Manneke, Sweelinck, Bach en Andriessen zal worden uitgevoerd door jonge organisten en een vocaal ensemble onder leiding van Aart Bergwerff.

Wammes
OrgelStorm vervolgt op maandag 25 september met een concert door Kerstin Wolf en Joost de Nooijer. Dit bracht eerder dit jaar een cd uit werk van Ad Wammes uitbracht. Zijn composities zullen ook de ruggengraat vormen van het programma waarin daarnaast werk van onder anderen Bijster, Matter en Kee klinkt. 

Bach, improvisatie en ‘ligconcert’
Sietze de Vries zal op 27 september orgelwerken van Johann Sebastian Bach afwisselen met improvisaties. Daags daarna vindt een ‘ligconcert’ waarin de kerkvloer wordt vrijgemaakt om liggend naar
Canto Ostinato van Simeon ten Holt te luisteren. De XXL-uitvoering van het werk wordt op drie vleugels en orgel gegeven door Jeroen en Sandra van Veen, Mike del Ferro en Aart Bergwerff.

Slotconcert
De Duitse organist Christian Schmitt geeft het slotconcert op zaterdag 30 september. Hij speelt een Duits/Frans programma met muziek uit de negentiende en twintigste eeuw.

Alle concerten beginnen om 20.00 uur. Toegang bedraagt € 12,50 aan de kassa of € 10,00 in de online voorverkoop.

Meer informatie en kaarten
www.artunorganized.nl

 

© 2017 foto Gijs van Mourik