Eerste Nationale Orgel Pubquiz in Stevenskerk Nijmegen

Op dinsdag 20 juni vindt de eerste Nationale Orgel Pubquiz met livemuziek plaats in de Stevenskerk in Nijmegen. Deze primeur brengt de populaire pubquiz naar de kerk, waar het quiz-element wordt geïntegreerd in een live orgelconcert. Bezoekers kunnen luisteren naar orgelwerken van bekende componisten en tegelijkertijd hun kennis van muziek, componisten en het orgel testen. Het evenement markeert de opening van het concertseizoen 2023 van de Nijmeegse Orgelkring.

Text Example

advertentieDe quiz wordt begeleid door muziek van de vier Nijmeegse organisten Berry van Berkum, Dirk Luijmes, Jetty Podt en Joost Langeveld. Ze spelen (fragmenten van) orgelliteratuur en korte improvisaties. Er zijn verschillende rondes met luistervragen over onder meer componisten, werken van Bach, verborgen melodieën en orgelregisters. Joost Langeveld treedt op als quizmaster.

Drankje

Tussen de quizrondes door kunnen bezoekers luisteren naar klassieke orgelwerken onder het genot van een drankje. De quiz is toegankelijk voor zowel individuele deelnemers als teams, maar luisteren zonder deelname is ook mogelijk.

De quiz is volgens de organisatoren voor iedereen geschikt, ‘zowel de concertbezoeker, de toerist die en passant een concert meepakt als de notoire orgelfanaat die stad en land afreist voor het bijwonen van concerten.’ Aan de meest kundige orgelkenner wordt een prijs uitgereikt.

Ambities

Stadsorganist Jetty Podt is initiatiefnemer van de concertpubquiz. ‘De quiz vindt plaats in een café-achtige setting, waar mensen van een team elkaar kunnen ontmoeten in plaats van stijf naast elkaar naar een concert te luisteren.’ Als de pubquiz succesvol blijkt heeft Podt ambities om deze interactieve concertvorm uit te rollen in het hele land. ‘Net als het Groot Dictee der Nederlandse Taal.’

De Nationale Orgel Pubquiz begint om 20.30 uur. De toegang bedraag € 15. Kaarten zijn online verkrijgbaar via ikbenaanwezig.nl