Eerste portret Arp Schnitger opgedoken

Arp Schnitger met documentrol afgebeeld op het orgel van de St. Bartholomäus-Kirche in Golzwarden (D)

In het Duitse plaatsje Golzwarden heeft de aldaar gevestigde Arp-Schnitger-Gesellschaft een sensationele ontdekking gedaan. In de plaatselijke St. Bartholomäus-Kirche is namelijk het allereerste portret van orgelbouwer Arp Schnitger ontdekt.

Schnitger renoveerde in de jaren 1697-1698 het orgel van de St. Bartholomäus en plaatste het in een nieuwe, door hemzelf vervaardigde kas. Onderdeel van de deal was dat Schnitger in de kerk met een afbeelding vereeuwigd zou worden. Pas nu is het gelukt om deze afbeelding te vinden.

St. Bartholomäus-Kirche, Golzwarden, Duitsland. Beeld Arpschnitger.nl

Op de afbeelding zien we Schnitger met een documentrol in de hand. Waarschijnlijk bevat dat document het privilege om orgels te bouwen in het graafschap Oldenburg, dat destijds onder Denemarken viel.

Nordwest Zeitung

Het orgel in Golzwarden

 

© 2017 beeld Beate Ulich/Arp-Schnitger-Gesellschaft

 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 15 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis. En dat willen we graag zo houden!

Een levendige orgelwereld vol activiteiten heeft dat mede mogelijk gemaakt. Noodgedwongen staat een groot deel daarvan nu op een laag pitje. Maar het nieuws gaat door, ook in deze tijd. 

Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, nu nog belangrijker. Zo blijft u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.