Eerste ronde Schnitgerconcours Alkmaar achter de rug

Text Example

advertentieNegen concoursdeelnemers zijn vrijdag 17 juni begonnen aan de eerste ronde van het Internationale Schnitger Orgelconcours in Alkmaar, waar dit jaar wordt gestreden om de ‘Grand Prix d’Echo’, een samenwerking van de concoursen van Innsbruck, Freiberg en Alkmaar. De kandidaten bespeelden eerst het 500-jarige Van Covelens-orgel (1511) in Psalm 140 van Sweelinck en een Canzone van Scheidemann. Op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel speelden zij uit de Schübler-Chorale van Bach: Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ BWV 649 en Kommst du nun Jesu von Himmel herunter BWV 650 en tenslotte de Toccata in d Bux WV 155 of Toccata in F Bux WV 156 van Buxtehude.

De jury, bestaande uit de tien artistiek leiders van ECHO had de taak om zes deelnemers aan te wijzen die doorgaan naar de tweede ronde. Zie kozen voor Annette Gfeller (CH), Charlotte Marck (F) Michael Unger (CAN), Merit Eichhorn (D), Magdalena Hasibeder (A) en Manuel Tomadin (I). De overige drie deelnemers waren David Boos (A), Bart Jacobs (B) – beiden finalisten in 2009 – en Gilles Leyers (L). Er waren dit jaar geen Nederlandse deelnemers.

De tweede ronde van het orgelconcours is aankomende dinsdag 21 juni op het Müller-orgel in de Kapelkerk in Alkmaar, aanvang 19.00 uur. Toegang gratis. De finale is op vrijdag 24 juni in de Grote St. Laurenskerk.

Lees meer

http://tinyurl.com/3pb8fwx

© 2011 www.orgelnieuws.nl

© 2011 fotografie: www.gerardvanbetlehem.nl