Eerste Scheveningse Orgelwandeltocht op zaterdag 17 augustus

Stevens-orgel Oude Kerk Scheveningen | © orgelfoto.nl

Op zaterdag 17 augustus wordt voor de eerste keer de Scheveningse Orgelwandeltocht gehouden. In de drie kerken op de route worden de orgels bespeeld door Sander van Marion en Bert den Hertog.

Text Example

advertentieDe tocht begint om 11.00 uur in de H. Antonius Abtkerk aan de Scheveningseweg 233, waar een drieklaviers orgel van Vermeulen uit 1927 staat.

Bethelkerk

Na de lunch wordt om 14.00 uur de Bethelkerk aan de Jurriaan Kokstraat 175 bezocht. De kerk beschikt over een hoofdorgel van Flentrop uit 1956, dat in 1971 door de firma Van der Linden werd uitgebreid met een derde klavier. Sinds 1977 heeft de kerk ook een koororgel van Pels & Van Leeuwen, eveneens bespeelbaar vanaf het hoofdorgel en in 1999 uitgebreid met een Tuba Mirabilis.

Oude Kerk

De laatste stop van de wandeling is om 15.20 uur in de Oude Kerk aan de Keizerstraat 8. Ook in deze kerk staan twee orgels: het Stevens-orgel (1765, met latere uitbreidingen) en sinds 1959 het Gerstenhauer-koororgel.

Dubois

Het thema van de wandeltocht is Hommage aan Théodore Dubois. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat deze Frans-romantische componist overleed. Gijsbert Kok zal die dag het carillon van de toren van de Oude Kerk bespelen.

De entree voor de Orgelwandeltocht is gratis; er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Er is de mogelijkheid tot een ‘Orgellunch’ in restaurant Zarautz. De kosten hiervoor bedragen € 10. Opgeven voor de lunch kan via bertdenhertog78@gmail.com.