Engels koororgel in Oudewater

Text Example

advertentieWoensdagavond 25 juni is in de Grote- of St. Michaelskerk te Oudewater een koororgel in gebruik genomen. Het orgel werd in 1862 gebouwd door E. Wadsworth en is afkomstig uit een kerk op het eiland Jersey. Daar werd het aangekocht door een particulier uit Drente die het doorverkocht aan de kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente Oudewater-Hekendorp.

Orgelmakerij Boogaard uit Rijssen restaureerde de laden en maakte een nieuwe balg. De kas werd opnieuw in de verf gezet waarbij een nieuwe achterwand werd gemaakt, omdat het orgel vroeger geen achterwand bezat. Cor van Butselaar, een van de organisten in Oudewater, heeft veel tijd gestoken in het opnieuw afregelen en waar nodig herzien van de mechanieken, en ten slotte verzorgde orgelmakerij Boogaard de intonatie en stemming.

De ingebruikname vond plaats met muziek rond en op het koororgel. Medewerking aan deze avond werd verleend door Cor van Butselaar en Gerben Mourik (orgel) en diverse instrumentalisten. Drs. Bart van Buitenen gaf een korte toelichting historie van het orgel.

Dispositie

Great C-g3
Open Diapason 8
Dulciana 8
Clarabella 8
Principal 4
Fifteenth 2

Swell C-g3
Violin Diapason 8
Stopped Diapason 8
Gamba 8
Principal 4
Picolo 2
Horn 8
Tremulant

Pedal C-f1
Bourdon 16

Koppels
Swell to Great
Great to Pedal
Swell to Pedal

Meer informatie vindt u op de website www.hervormdoudewater.nl

© 2008 www.orgelnieuws.nl

© 2008 www.gerardvanbetlehem.nl