Engels orgel Feenstra voor Saig (D) in gebruik

orgel Sankt Johannes der Taufer Saig

In de Pfarrkirche St. Johannes der Täufer te Saig (D) wordt op zondag 11 oktober een Engels orgel in gebruik genomen. Het negentiende instrument van onbekende herkomst werd onlangs gerestaureerd en geplaatst door orgelmaker F.R. Feenstra uit Grootegast.

Text Example

advertentieOver de herkomst van het instrument is weinig bekend. Zo is niet bekend waar het heeft gestaan en wie het heeft gebouwd. Een stukje krantenpapier in een stop vermeldt in een artikel het jaartal 1874. Dat maakt het waarschijnlijk dat het instrument in ieder geval na die datum is gebouwd.

Great en Swell zijn geplaatst op een gecombineerde lade. Het Swell, dat oorspronkelijk twee stemmen bevatte, is ooit uitgebreid met een kantsleep waarop een Dulciana 8 ft was geplaatst. Deze is bij de laatste restauratie door Feenstra vervangen door een Oboe 8ft (een hergebruikte Orchestral Oboe). Op het Great zijn twee stemmen toegevoegd (eveneens door toevoeging van een kantsleep) die samen een Mixture 2 rks. vormen. Door de plaatsing op twee aparte slepen kunnen de koren ook afzonderlijk worden gebruikt, waarmee het aantal mogelijkheden is vergroot.

De orgelkas is geheel nieuw, uitgevoerd in Weymouth pine en dekkend geschilderd in een rode tint. De nieuwe frontpijpen zijn niet sprekend.

Inwijding
Het instrument in Saig, in het oostelijk deel van het Hochschwarzwald, wordt op zondag 11 oktober ingewijd. Het wordt daarbij bespeeld door regiocantor Johannes Götz, die om 14.00 uur ook een concert verzorgt.

 


Dispositie

Great C-g3
Open Diapason 8
Lieblich Gedackt 8
Principal 4
Twelfth & Larigot 1 1/3 bass, 2 2/3 treble
Fifteenth 2

Swell C-g3
Gamba 8
Waldflute 4
Oboe 8
Tremolo

Pedal C-f1
Bourdon 16

 

 

© 2015 fotografie Luuk Sikkema, F.R. Feenstra Orgelrestauratie