Engelse organist, dirigent en componist Arthur Wills (94) overleden

De Engelse organist, dirigent en componist dr. Arthur Wills is vrijdag 30 oktober op 94-jarige leeftijd overleden. Wills was meer dan dertig jaar Director of Music van de kathedraal van Ely en gold als een van de meest vooraanstaande organisten in Engeland.

Text Example

advertentieArthur William Wills werd op 19 september 1926 geboren in Coventry. Hij studeerde aan het College of Saint Nicholas (Royal School of Church Music) in Canterbury.

Na aantal een jaren als sub-organist werd hij in 1958 Director of Music van de kathedraal van Ely, een functie die hij tot 1990 zou vervullen. Van 1958 tot 1965 was hij in de gelijknamige functie verbonden aan King’s School in Ely. Van 1964 tot 1992 bekleedde hij een professoraat aan de Royal Academy of Music in Londen.

Als concertorganist, maar ook samen met het kathedraalkoor van Ely, maakt hij vele tournees door Europa, Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en naar Hong Kong. Zowel met zijn koor als solo maakte hij opnamen die verschenen op grammofoonplaat, cd en radio.

Arthur Wills schreef een groot aantal werken voor orgel, waaronder de veel gespeelde Variations on Amazing Grace (1974) en Wondrous Machine! (A Young Person’s Guide to the Organ – Variations and Fugue on a theme by Henry Purcelll (1996/98) Ook componeerde hij voor orgel en andere instrumenten, onder meer een Organ Concerto with strings and timpani (1969), de Symphonic Suite: ‘The Fenlands’ voor koper en orgel (1981, in 2008 in een versie voor brass band en orgel ) en Concerto for Guitar and Organ (1988).

Van zijn hand zijn ook orgeltranscripties van onder meer de Schilderijententoonstelling van Modest Mussorgsky en drie delen uit The Planets van Gustav Holst.

Een groot deel van het oeuvre van Wills bestaat uit (liturgische) koormuziek. Daarnaast schreef hij voor onder meer orkest, brass band en de opera Winston and Julia (1988) gebaseerd op het boek 1984 van George Orwell.

In 1984 schreef hij een muziekgids over het orgel in de serie Yehudi Menuhin Music Guides. Onder de titel Full with Will bracht hij in 2007 zijn memoires uit.

Voor zijn verdiensten ontving Arthur Wills in 1990 de onderscheiding Officer of the Most Excellent Order of the British Empire (OBE).