Engelse organist en dirigent Simon Preston (83) overleden

simon preston

Organist en dirigent Simon Preston is vrijdag 13 mei op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was organist van Christ Church Cathedral in Oxford en Westminster Abbey en genoot een carrière als internationaal concertorganist. Van hem verschenen talloze opnamen.

Text Example

advertentieSimon Preston werd op 4 augustus 1938 geboren in Bournemouth. Hij startte zijn muzikale loopbaan op jonge leeftijd als chorister in het koor van King’s College in Cambridge. Daar volgde hij orgellessen bij Hugh McClean. Na zijn orgelstudie bij C.H. Trevor aan de Royal Academy of Music keerde hij terug naar King’s als organ scholar. Daar werkte hij samen met Sir David Willcocks.

Van 1962 tot 1967 was hij sub-organist van Westminster Abbey, waarna hij als concertorganist actief was in Europa en Noord-Amerika. In 1970 werd hij aangesteld in Christ Church, Oxford als organist en muziekdocent. In 1981 werd hij benoemd tot organist en Master of the Choristers van Westminster Abbey. Zowel in Oxford als Londen bracht hij de koren naar een hoog niveau.

Na zijn vertrek in Westminster Abbey concentreerde hij zich op zijn carrière als internationaal concertorganist en dirigent. Zo maakte hij vele tournees door Europa, Noord-Amerika, Australië en Zuid-Afrika.

Al in zijn periode als organ scholar in Cambridge maakt hij zijn eerste plaatopnamen. Zij solodebuut was een opname van Messiaens L’Ascension. Er volgden nog talloze platen: met ‘zijn’ koren in Oxford en Westminster Abbey, als organist solo, maar ook als solist met orkesten als de Berliner Philharmoniker, The Academy of Ancient Music, Boston Symphony Orchestra en The English Concert. Zijn opnamen verschenen op prestigieuze labels als Decca en Deutsche Gramophone en werden niet zelden zeer hoog gewaardeerd.

Simon Preston componeerde voor koor en orgel. Van de orgelwerken is zijn Alleluyas, geschreven in een aan Messiaen verwante stijl, wel het meest bekend.

In 2009 ontving hij de hoge koninklijke onderscheiding Commander of the Order of the British Empire (CBE).

Simon Preston kan gezien worden als een van de meest vooraanstaande organisten van de twintigste eeuw.

De ziekte van Alzheimer maakte dat het de laatste jaren stil was rond Preston.