Engelse organisten en orgelcomponisten in ‘de Koffer’

Text Example

advertentieIn de nachten van 16 (a.s. donderdag) op 17 en 17 op 18 november a.s. herhaalt de VPRO op Radio 4 weer twee programma’s “De Koffer” van Han Reiziger. Tijdstip: 00.00 uur.

In de jaren negentig van de vorige eeuw maakte VPRO-programmamaker Han Reiziger samen met technicus Michael Jansen een groot aantal radio-uitzendingen onder de titel “De Koffer”. Daarin lieten allerlei muziekliefhebbers een uur lang fragmenten uit hun platen- en bandencollectie horen die hen na aan het hart lagen en lichtten die toe. Deze programma’s worden momenteel herhaald, dagelijks om 00.00 uur op Radio 4.

In 1996 opende Han Reiziger tweemaal een koffer met muziek door en van Engelse organisten en orgelcomponisten ten huize van Gerco Schaap. De eerste uitzending is geheel gewijd aan Percy Whitlock (1903-1946). We horen enkele fragmenten van door hemzelf gespeelde opnamen, en opnamen van o.a. Francis Jackson, G.D. Cunningham en Ernest Maynard op orgels in York Minster, Birmingham Town Hall en Bath Abbey, afkomstig van glasplaten, 78-toerenplaten en cassettes.

De tweede uitzending is gewijd aan componerende Britse organisten en begint met de Edinburgh Fanfare van Francis Jackson, die ook werken speelt van zijn voorganger Edward C. Bairstow en een smakelijke anekdote over hem vertelt. Daarnaast wordt aandacht besteed aan George Thalben-Ball (o.a. zijn legendarische uitvoering van Wagner Einzug der Gäste uit Tannhäuser in de bewerking van Lemare) en de Frans-Engelse Guy Weitz.

Zie ook

www.vpro.nl/programma/senzaparole/afleveringen/27978963/

www.percywhitlock.org.uk

www.amphion-recordings.com/whitlock.html

© 2006 www.orgelnieuws.nl