The English Cathedral Series Vol. XIX – Peterborough Cathedral

the english cathedral organ xix peterborough cathedral regcd459

Met een klein zestig kathedralen in Engeland, Anglicaans en Rooms-Katholiek, is Regent met inmiddels op een derde deel van het Engelse kathedraalorgelbestand aangekomen. In deel XIX brengt Assistent Director of Music David Humphreys het William Hill-orgel in Peterborough Cathedral voor het voetlicht.

Text Example

advertentie 

Hill bouwde het instrument in 1894 in het noordertriforium achter een façade naar ontwerp van Dr. Arthur Hill. Het onderging wijzigingen, restauratie en uitbreiding in 1930 door Hill, Norman & Beard en in 1981 door Harrison & Harrison. Als gevolg van een brand in de kathedraal in 2001 werd het orgel gedemonteerd om geheel gereviseerd in 2005 weer terug te keren. Het instrument heeft nu 85 registers verdeeld over vier manualen en pedaal.

 

Humphreys, sinds oktober 2011 op deze post in Peterborough, presenteert ‘zijn’ orgel in een uiteenlopend programma. Dat ligt ergens tussen vijf verzen van het Salve Regina van Tudorcomponist John Bull (ca. 1562-1628) en het Andante tranquillo uit de Sonata for Organ van Philip Moore (*1943). Een echt concertprogramma met Parry’s gedegen Fantasia and Fugue in G, een Schumann-schets, delen uit Regers opus 59, Buxtehude, een Lemare-transcriptie van Elgars Sursum Corda en Fantasie in f-Moll van Mozart als ‘demonstration piece’. De cd besluit met Frans vuurwerk: de Final uit de Sept Pièces van Marcel Dupré. 

 

Dit zal waarschijnlijk de laatste opname zijn van het Hill-orgel in zijn huidige staat: vanaf volgend jaar zal het orgel letterlijk een (kwart) toontje lager zingen. In juli van dit jaar gaat het orgel opnieuw uit de roulatie, dan wordt de originele toonhoogte uit 1894 met ongeveer een kwart toon verlaagd naar de thans gebruikelijke toonhoogte van a1 = 440 Hz. Die wens leefde al bijna 70 jaar, maar pas na herhaalde verzoeken aan de bevoegde adviescommissie van de Church of England kregen de kathedraalautoriteiten van Peterborough in 2013 toestemming voor de uitvoering van de verlaging van de toonhoogte. Die toonhoogte zou teveel effect hebben op de stemmen van de jongens en heren van het kathedraalkoor. Met de ingreep, waaronder ook een aantal kleine intonatie-ingrepen en technische verbeteringen, zou een bedrag van £ 350.000 (zo’n € 450.000) gemoeid zijn.

 

 

The English Cathedral Series Vol. XIX – Peterborough Cathedral

David Humphreys – William Hill Organ

 

Fantasia and Fugue in G, op. 188 (Parry); Salve Regina I (Bull); Study for the Pedal Piano, op. 56 no. 5 (Schumann); Toccata in D minor & Fugue in D major Op. 59 nos. 5 & 6 (Reger); Choral Fantasia on ‘Wie schön leuchtet der Morgenstern’ BuxWV 223 (Buxtehude); Sursum Corda op. 11 (Elgar, arr. Lemare); Fantasia in F minor K. 608 (Mozart); Andante tranquillo (from Sonata for Organ) (Moore); Final (from Sept Pièces, op. 27) (Dupré)

 

Label: Regent Records
Nummer: REGCD459
Speelduur: 63’07
Booklet: 12 pagina’s (EN)
Prijs: € 17,50

 

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” style=”large” title=”BESTELSERVICE”][/button]