Erelidmaatschap Royal College of Music voor orgelbouwer Frits Elshout

Orgelbouwer Frits Elshout is woensdag 6 maart benoemd tot erelid van het Royal College of Music (RCM) in Londen. De oud-directeur van Flentrop Orgelbouw kreeg de benoeming in Londen ceremonieel overhandigd door de Britse kroonprins Charles.

Text Example

advertentieElshout ontving het erelidmaatschap voor zijn verdiensten voor het RCM, waarbij de plaatsing van het nieuwe Flentop-orgel in de Amaryllis Fleming concertzaal van het college directe aanleiding was. Dit drieklaviers orgel werd door Elshout ontworpen en geïntoneerd.

De ceremonie vond woensdagochtend plaats tijdens de jaarlijkse President’s Visit van prins Charles als voorzitter en beschermheer van het RCM. Naast Frits Elshout werden meerdere mensen uit de muziekwereld geëerd. Zo kreeg de Russische violist Maksim Vengerov een eredoctoraat uitgereikt.

Het Royal College of Music is een van de toonaangevende conservatoria van de Britse hoofdstad. Het dient niet te worden verward met de Royal Academy of Music, een andere prestigieuze muziekopleiding in Londen.

Voor Frits Elshout is het erelidmaatschap een kroon op zijn werk als orgelmaker. Eerder dit jaar ging hij met pensioen, na sinds 1971 bij Flentrop Orgelbouw werkzaam te zijn geweest, voornamelijk als intonateur. Van eind 2008 tot 1 januari 2016 was hij algemeen directeur, waarna hij aanbleef als adjunct-directeur onder zijn opvolger Erik Winkel. Elshout zal met zijn kennis nog betrokken blijven bij de Zaanse firma.

 

© beeld Royal College of Music /Adam Ferguson