Evan Bogerd wint Internationaal Orgelimprovisatieconcours ‘Anton Bruckner’ in Linz

evan bogerd
© beeld evanbogerd.nl

Evan Bogerd heeft de eerste prijs van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours ‘Anton Bruckner’ gewonnen. De finale daarvan vond dinsdag 3 mei plaats in het Brucknerhaus in Linz (Oostenrijk).

Text Example

advertentieDe eerste editie van het improvisatieconcours zou in april 2021 plaatsvinden. Door de coronapandemie werd de wedstrijd echter uitgesteld tot 2022. Aanleiding voor de instelling van deze nieuwe competitie was de ingebruikname van het symfonische Rieger-orgel in de concertzaal van Linz in 2018.

Het internationale concours richt zich uitdrukkelijk niet op het improviseren in historische stijlen. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij ‘veelzijdigheid en originaliteit in het kader van improvisaties volgens gegeven beelden, teksten en muzikale thema’s’ tonen.

Zes kandidaten deden mee, waarvan er drie de finale bereikten: eersteprijswinnaar Evan Bogerd, de Zwitser Cyril Julien en de Duitse Sarah Proske. De jury bestond uit Jeremy Joseph, Franz Danksagmüller, Thomas Lennartz, Wolfgang Seifen en voorzitter Martin Haselböck.