Evan Bogerd wint Internationaal Orgelimprovisatieconcours ‘Anton Bruckner’ in Linz

evan bogerd
© beeld evanbogerd.nl

Evan Bogerd heeft de eerste prijs van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours ‘Anton Bruckner’ gewonnen. De finale daarvan vond dinsdag 3 mei plaats in het Brucknerhaus in Linz (Oostenrijk).

De eerste editie van het improvisatieconcours zou in april 2021 plaatsvinden. Door de coronapandemie werd de wedstrijd echter uitgesteld tot 2022. Aanleiding voor de instelling van deze nieuwe competitie was de ingebruikname van het symfonische Rieger-orgel in de concertzaal van Linz in 2018.

Het internationale concours richt zich uitdrukkelijk niet op het improviseren in historische stijlen. Van de deelnemers wordt verwacht dat zij ‘veelzijdigheid en originaliteit in het kader van improvisaties volgens gegeven beelden, teksten en muzikale thema’s’ tonen.

Zes kandidaten deden mee, waarvan er drie de finale bereikten: eersteprijswinnaar Evan Bogerd, de Zwitser Cyril Julien en de Duitse Sarah Proske. De jury bestond uit Jeremy Joseph, Franz Danksagmüller, Thomas Lennartz, Wolfgang Seifen en voorzitter Martin Haselböck. 

Nu u hier toch bent ...

Al meer dan 17 jaar leest u op ORGELNIEUWS alle actualiteiten uit het (Nederlandse) orgelleven helemaal gratis, zonder betaalmuur. En dat willen we graag zo houden!

Maar het runnen van een nieuwssite is niet goedkoop. Daarom is uw bijdrage, hoe groot of klein, belangrijk. Zo kunt u voor nu en de toekomst actueel en objectief betrokken blijven op de orgelcultuur! Het is maar een kleine moeite. Dank u wel.