Evert van de Veen ? Barok uit Harlingen

Een geheel aan de barok gewijde cd van Evert van de Veen mag best een verrassende verschijning heten. Doorgaans wordt de Voorthuizense organist immers voornamelijk geassocieerd met romantische literatuur en koraalbewerkingen. In het boekje bij deze cd – dat overigens wel wat extra redactie had kunnen gebruiken – belijdt Van de Veen echter dat hij ook graag muziek uit de barok speelt en dat hij daarvan de afgelopen tijd veel studie heeft gemaakt. Een en ander resulteerde in deze cd met Noord- en Midden-Duitse muziek uit de 17e/18e eeuw. Plaats van handeling: het Hinsz-orgel (1776) in de Grote Kerk te Harlingen.

Text Example

advertentie 

Geruggesteund door een degelijk technisch fundament, onder meer in Utrecht bijgebracht door Theo Teunissen, kenmerkt het spel van Van de Veen zich met name door spontaniteit en spelplezier. Stoer, zoals in Böhms Praeludium of Händels Concerto, maar waar nodig ook delicaat, zoals in de koraalvoorspelen van Kellner en Homilius. Die eigenschappen gelden evenzeer de Harlinger Hinsz, die na een lange periode van malaise sinds 2011 weer in volle glorie te bewonderen is. Een schitterend instrument, dat helaas tot nu toe veel te weinig op geluidsdrager is vastgelegd. Dit orgel hoeft zich qua klank echt niet de mindere te voelen van zijn grotere broers in Bolsward en Kampen. De keuze van Van de Veen voor Harlingen verdient zodoende lof. Alleen al daarom is deze cd naast een verrassende, ook een welkome verschijning.

 

 

Evert van de Veen ? Hinsz-orgel Grote Kerk Harlingen

 

Praeludium & Fuge in C-Dur (Böhm); Concerto a 2 clav. e pedale (Gerber); In dir ist Freude, BWV 615 (Bach); Vater unser im Himmelreich, BWV 636 (Bach); Fuge in g-Moll, BWV 578 (Bach); Concerto del Signr Giuseppe Meck in b-Moll (Walther); Fuge in C-Dur, BuxWV 174 (Buxtehude); Choralvorspiel ‘Jesu meine Zuversicht’ (Kellner); Preludio pro organo pleno (Kittel); Sonate für zwei Klaviere und Pedal in D-Dur (Telemann); Concerto X in d-Moll, Op. 7 Nr. 4 (Händel); Choralvorspiel ‘Hilff, Herr Jesu, lass gelingen’ (Homilius); Praeludium & Fuge in G-Dur, BWV 541 (Bach).

 

Uitgave: JQZ Muziekproducties

Nummer: JQZ 98055

Speelduur: 71’03

Boekje: 8 pagina’s (NL)

Prijs: € 17,95

 

Zie ook

Hinsz-orgel Harlingen weer te beluisteren in concerten

[button link=”http://www.orgelshop.nl/orgelnieuws” target=”_new” title=”BESTELSERVICE”][/button]