Evert van de Veen – eigen koraalbewerkingen

Text Example

advertentieEigen koraalbewerkingen

Evert van de Veen

Grote of Stephanuskerk Hasselt

Fantasie (Inleiding, Canonische bewerking, Scherzo, Fugato en Finale) over ‘Ere zij aan God, de Vader’; Trio en koraal ‘Geest van hierboven’; Fantasie over ‘Nader mijn God bij U’; Passacaglia en koraal over ‘Meester, men zoekt U wijd en zijd’; Fantasie (Koraalomspeling, Trio, Fugato en Finale) over Psalm 108; Canonisch voorspel en koraal ‘Straf mij in uw gramschap niet’; Toccata en koraal over Psalm 92; Koraal met variaties ‘Wat vlied of bezwijk, getrouw is mijn God’ (alla Pachelbel); Fantasie-Toccata Psalm 135; Meditatie Psalm 121; Inleiding en toccata over ‘Heugelijke tijding’.

Label: JQZ

Bestelnummer: CD JQZ98040

Prijs: € 18,50

Klik hier om dit artikel te bestellen

Evert van de Veen timmert flink aan de weg. Nog niet zo lang geleden verscheen zijn cd Around the World met internationale koraalkunst op het Stockmann-orgel vanuit Straelen. Nu verscheen er een cd met nationaal eigen werk, opgedragen aan verschillende mensen, vanuit de alom bekende Grote Kerk van Hasselt. Een steeds weer terugkerende en favoriete opnamelocatie in dit genre.

Grote contrasten dit keer in zijn bewerkingen. Zo zijn de Passacaglia over ‘Meester men zoekt U wijd en zijd’, die sterk geënt is op Bach, en zijn koraalvariaties in Pachelbel-stijl over ‘Wat vlied of bezwijk’ prettig om naar te luisteren en laten een ontwikkeling zien ten opzichte van eerdere bewerkingen. Ook voor het trio ‘Geest van hierboven’ en de Meditatie over Psalm 121 geldt dat. Des te meer valt hier het contrast op met de overige geprogrammeerde werken: veel goedkope effecten en voorspelbare (toccata)vormen alla John Propitius. De liefhebber zal er ongetwijfeld van smullen.

Het boekje ziet er keurig uit met mooi fotowerk, een cv en last but not last de dispositie van het orgel, maar geeft weinig informatie over gespeelde werken.

© 2007 www.orgelnieuws.nl