Evert van de Veen – Grote Kerk Harderwijk

cd Evert van de Veen Grote Kerk Harderwijk

Je zult het als organist maar moeten stellen met een orgel zonder eigen pedaalstemmen. Behelpen. Geef ze de kost, die zondag aan zondag of gedachteloos hun vierstemmige bundeltje op de lessenaar zetten of zich in allerlei bochten wringen om de suggestie van een substantiële baspartij te wekken op een orgel met aangehangen pedaal. 

Text Example

advertentie 

Het was niet voor niets dat met de zegeningen van de pneumatiek de mogelijkheid werd aangegrepen om bourdonnen en subbassen binnen of buiten de orgelkast een node gemiste baspartij mee te laten klinken. Met het fraaie, 23 stemmen tellende, tweeklaviers orgel van de Gebroeders Bätz uit 1827 in de Grote Kerk van Harderwijk kwam het nooit zover. In plaats van de pneumatische ‘bas-prothese’ werd door Flentrop in 1981 een mechanische oplossing toegepast: de Bourdon 16 en Fagot 16 van het Hoofdmanuaal in halve stand opengetrokken maakte beide stemmen speelbaar in het bereik C-d. Heb je toch nog wát.

 

Waarom je dan in allerlei bochten wringen om op zo’n orgel een literatuur-cd op te nemen, zonder te vervallen in onbeduidende manualiter werkjes? Evert van de Veen was na het geven van een orgelconcert in Harderwijk zó onder de indruk van de klankrijkdom van het instrument dat hij de uitdaging toch aanging. ‘Met een goede keuze van composities en lang zoeken naar goede oplossingen kun je ver komen bij een orgel met aangehangen pedaal’, schrijft Van de Veen in de toelichting bij de cd.

 

En zo ontstond een programma waarin onder meer een Handel-concerto, een Bach-triosonate, Schumann, Damjakob, Lemare en Donizetti worden geflankeerd door de Fantasieën over Psalm 42 en Oud-Hollandse liederen van Klaas Jan Mulder.

 

 

Evert van de Veen – Orgelbespeling vanuit de Grote Kerk te Harderwijk

 

Fantasie over Psalm 42 (Mulder); Concerto in B-major opus 4 nr. 2 (Handel); Sonate II in c-Moll BWV 526; Skizze No. 1 in c-Moll opus 48 (Schumann); Allegretto (De Boeck); Festfanfare (Damjakob); Serenade (Lemare); Rondo uit ‘Bertramka Sonate’ in C-Dur (Van der Steen); Grande offertorio Re maggiore (Donizetti); Fantasie over Oud-Hollandse liederen (Mulder)

 

Label: JQZ Muziekproducties
Nummer: JQZ 98057
Booklet: 12 pagina’s (NE)
Prijs:  € 15,00 (exclusief verzendkosten)
Bestellen: www.evertvandeveen.nl