Ewald Kooiman (70) overleden

Text Example

advertentieIn de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 januari 2009 is Prof. Dr. Ewald Kooiman tijdens zijn vakantie in Egypte aan een hartstilstand overleden. Hij werd 70 jaar.

Ewald Kooiman (1938) studeerde orgel bij Piet Kee in Amsterdam en bij Jean Langlais in Parijs. Zijn studie in Parijs werd in 1963 afgesloten met de “Prix de Virtuosité”, zes jaar later ontving hij in Amsterdam de “Prix d’Excellence”. In 1975 promoveerde hij aan de VU te Amsterdam, waar hij later hoogleraar orgelkunde en Universiteitsorganist zou worden.

Ewald Kooimam was een van de meest vooraanstaande organisten in Europa, een reputatie die hem een uitgebreide concertpraktijk bracht in Europa en ver daarbuiten. Als wetenschapper publiceerde hij boeken en artikelen op het gebied van de uitvoeringspraktijk. Ook was hij uitgever van veelal onbekende orgelmuziek. Als gasthoogleraar doceerde hij aan diverse conservatoria in Europa, Zuid-Afrika, Korea en de Verenigde Staten. Daarnaast doceerde hij aan de Internationale Zomeracademie in Haarlem en was hij hoofdleraar orgel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Kooiman had een omvangrijke discografie, waarin tot twee maal toe het complete orgeloeuvre van Johann Sebastian Bach was opgenomen. In april 2008 maakte hij een begin de opname van zijn derde Bach-integrale opgenomen op Silbermann-orgels in de Elzas. De veertien cd’s zouden eind 2009/2010 uitgebracht gaan worden op het label Aeolus. Zijn eerdere Bach-opnamen oogsten veel waardering. Zo ontving Kooiman in 2003 de prestigieuze ‘Preis der deutschen Schallplattenkritik’

Ewald Kooiman was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw vanwege zijn verdiensten als internationaal concertorganist. De stad Haarlem reikte hem de “Penning van Verdienste” uit voor zijn zijn jarenlang voorzitterschap van het Haarlems Orgelfestival. Daarnaast was hij lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging.

Op vrijdag 13 juni 2008, een dag vóór zijn zeventigste verjaardag, werd in de aula van de Vrije Universiteit te Amsterdam het symposium “Pro Organo Pleno” aangeboden en verscheen bij die gelegenheid de jubileumbundel Pro Organo Pleno – Essays in Honor of Ewald Kooiman.

De afscheidsdienst zal gehouden worden op woensdag 4 februari om 10.30 uur in de Westerkerk, Prinsengracht 281 te Amsterdam.

© 2009 www.orgelnieuws.nl

© 2009 fotografie www.ewaldkooiman.com