Excursie drie keer Hinsz in Groningen

hinsz orgel uithuizermeeden
Ze hebben alle drie een vrijwel identiek front: de Hinsz-orgels van Midwolda, Uithuizermeeden en Leens. Toch verschillen ze van klank. Niet verwonderlijk, want Albertus Anthoni Hinsz (1704-1785) bouwde ze binnen een tijdspanne van meer dan een halve eeuw. Stichting Groningen Orgelland gaat het drietal bezoeken tijdens een eendagsexcursie op zaterdag 18 juni.

Text Example

advertentieDe orgelexcursie begint om 11.00 uur in Midwolda, waar een instrument uit 1772 staat met 33 registers verdeeld over Hoofdwerk, Rugwerk en Pedaal. Daarna wordt de lunch gebruikt in het Schathoes van de Menkemaborg. Daar is ook nog gelegenheid voor een demonstratie van het Groet/Vool-kabinetorgel uit 1777 op de borg.

Middagprogramma
Het middagprogramma vervolgt om 15.00 uur in Uithuizermeeden, waar het 28 stemmen tellende Hinsz-orgel (1785, gerestaureerd in 2015) wordt bezocht. De excursie sluit om 17.00 uur af bij het Hinsz-orgel uit 1733 in de Petruskerk te Leens. Daar kan ’s avonds ook een orgelconcert worden bezocht dat wordt gegeven door Sietze de Vries, die ook de orgeldemonstraties van die dag verzorgt.

Deelname
De excursie wordt afgelegd met eigen vervoer. Deelname kost € 25 per persoon en is inclusief lunch. Voor € 5 extra is ook de toegang tot het avondconcert in Leens geregeld. Opgave kan via de website van Stichting Groningen Orgelland of per e-mail bij info@groningenorgelland.nl

© 2016 fotografie Gérard van Betlehem