Excursie met Vox Humana naar pas gerestaureerde orgels in Brugge

orgel kathedraal brugge
Klais-orgel Sint-Salvatorskathedraal Brugge | © foto Martien Schouteet

Op zaterdag 21 oktober 2023 organiseert Stichting Vox Humana een dagexcursie per touringcar naar de recent in gebruik genomen en gerestaureerde orgels in de Sint-Salvatorskathedraal van Brugge. Ook worden orgels in Sint-Niklaas en Gent bezocht.

Text Example

advertentieEerder dit jaar werden in de Sint-Salvatorskathedraal twee orgels opnieuw in gebruik genomen: het historische Van Eynde-orgel uit 1719, dat in 1935 was ‘opgeslokt’ door een Klais-orgel, en sinds kort weer in zelfstandige vorm en oude luister is hersteld op een nieuw doksaal. Ook het Klais-orgel werd volledig gerestaureerd en kreeg een nieuwe kas op de oorspronkelijke plek.

Titularis-organist Ignace Michiels zal beide orgels demonstreren en in een concert laten klinken. 

Heenweg

Op de heenweg voert de excursie eerst langs het Draps/Flentrop-orgel (43/IIIP) in Sint-Niklaas. Gerben Budding bespeelt het in een concert met werken van onder anderen Bruhns en Bach. Ook de Sint-Baafskathedraal van Gent wordt aangedaan, waar Nicolas De Troyer een concert zal verzorgen op het grote vijfklaviers orgel. Er is ook gelegenheid voor deelnemers om op dit orgel zelf te spelen. 

Deelname

Deelname kost € 99 voor donateurs van Stichting Vox Humana, overige deelnemers betalen € 119. De kosten zijn inclusief drie concerten, busvervoer vanaf Dordrecht of Hazeldonk en een diner. De bus vertrekt om 9.00 uur vanuit Dordrecht en keert daar naar verwachting om 22.00 uur terug.

Meer informatie en aanmelden via stichtingvoxhumana.nl.