Excursie naar drie Smits-orgels in Tilburg op 23 september

Het Smits-orgel in de Goirkese Kerk te Tilburg | © foto Wim van der Ros

Op zaterdag 23 september 2023 organiseert het tijdschrift De Orgelvriend een orgelexcursie naar drie Smits-orgels in Tilburg. Stadsorganist Rob Nederlof zal drie orgels van Smits presenteren die verschillend van bouwaard en opzet zijn.

Text Example

advertentieDe excursie sluit aan bij een artikelserie die het tijdschrift recent heeft gewijd aan het Brabantse orgelmakersgeslacht Smits. Tijdens deze excursie, die plaatsvindt in samenwerking met de Orgelkring Midden-Brabant, staan orgels van de tweede en derde generatie Smits op het programma.

Programma

Er wordt om 10.30 uur van start gegaan in de Heuvelse Kerk. Titularis Rob Nederlof zal daar het Frans Smits II-orgel uit 1894 – een Frans-romantisch orgel met drie manuaalwerken op twee klavieren en pedaal – toelichten en presenteren. Behalve het Smits-orgel zal ook het Loret-koororgel klinken.

Na de lunch op eigen gelegenheid vervolgt de excursie om 13.30 uur in de Maranathakerk. Hier staat een negen stemmen tellend orgel van de Gebroeders Smits. Het in 1906 gebouwd voor het Pensionaat Mariëngaarde in Aarle-Rixtel en kwam via omzwervingen in 1988 op zijn huidige locatie.

Het laatste orgel staat in de Goirkese Kerk en is van de derde generatie Smits: de gebroeders H.W.J. en F.C.J.. Het werd in 1905 gebouwd en is een van de laatste orgels in de opuslijst van de Smits-dynastie. Het vormt een contrast met het slechts elf jaar jongere eerste orgel van de excursie. Hier verrees een 31 stemmen tellend pneumatisch orgel (systeem-Weigle) dat meer schatplichtig is aan de Duitse romantiek en duidelijk krachtiger van intonatie is.

Vanaf 15.30 uur laat Nederlof het orgel onder andere horen in muziek die in 1905 ook bij de ingebruikname is gespeeld.

Aanmelden

Wie wil deelnemen wordt verzocht zich uiterlijk 17 september – onder opgave van het aantal deelnemers – aan te melden via orgelvriendexcursie@gmail.com. De kosten bedragen € 25 per persoon, contant te voldoen bij aanvang van de excursiedag. Deelnemers ontvangt bij het inchecken een programmaboekje en een Smits-cd.

Bereikbaarheid

Bij de Heuvelse Kerk kan ‘achterom’ geparkeerd worden, ingang Veemarktstraat. Voor reizigers met openbaar vervoer ligt de Heuvelse Kerk op 700 meter vanaf het station Tilburg Centrum.