Excursie naar vier Groninger orgels

Het orgel in de kerk van Kantens | © foto Gérard van Betlehem

De Stichting Groningen Orgelland organiseert op zaterdag 23 juni een orgelexcursie naar vier Groninger orgels. Vincent van Laar zal de orgels in Kantens (foto), ’t Zandt, Oosterwijtwerd en Zeerijp ten gehore brengen. Dirk Molenaar zal wat vertellen over de kerken en de orgels.

Text Example

advertentieDe instrumenten van Kantens (ca. 1670, vermoedelijk gemaakt door Johannes Huis, of Huisz) en ’t Zandt (1662, Hendrick Huisz) zijn ontworpen en gemaakt door waarschijnlijk de broers van Berndt Huesz uit het Duitse Glückstadt. In 1666 kwam een neef van Huesz (Husz, Huess), met de voornaam Arp, als meubelmaker bij hem in dienst en werd vervolgens opgeleid tot orgelmaker. Na de dood van Huesz voltooide deze Arp, met de achternaam Schnitger, het laatste Huesz-orgel en ontwikkelde zich als de meest beroemde orgelmaker uit die tijd. Kort na 1655 vestigden Johannes en Hendrick Huis zich in de stad Groningen.

Het kleinste orgel op deze excursie, dat van Oosterwijtwerd, deed wel tot 1895 dienst als huisorgel. Het werd in 1741 gemaakt door Christian Müller. Vanaf 1845 stond het Oosterwijtwerder instrument ook in de hoedanigheid van huisorgel in de kerk, waarna het in 1895 met een nieuw front werd omgebouwd tot bescheiden kerkorgel.

Het laatste instrument op deze zaterdag is het Faber-orgel (1651) in Zeerijp. Na rigoureuze vernieuwingen in 1884 en 1933 werd de dispositie in 1979 – op de originele Bardon 16 voet na – op overtuigende wijze gereconstrueerd.

Deze excursie wordt begeleid door Dirk Molenaar (tekst en uitleg) en Vincent van Laar (demonstratie en literatuurspel). In Kantens wordt een kleine brochure uitgereikt met nadere gegevens.

Programma
De dag begint om 10.00 uur met ontvangst in Kantens, gevolgd door een bezoek aan het orgel in ’t Zand. De lunch wordt gebruikt in eetcafé ‘de Boerderij’ in Oosterwijtwerd, in welk dorp ook het volgende excursieorgel wordt aangedaan. Het ‘Riepster’ orgel vormt van 15.30 uur tot circa 16.30 uur het besluit van de excursie.

Deelname en aanmelden
Deelname kost 35 euro per persoon, inclusief lunch, programmaboekje en demonstraties. De kosten worden contant voldaan bij aanvang van de excursie. Aanmelden tot uiterlijk een week voor de excursie via info@groningenorgelland.nl.

 

© 2018 beeld Gérard van Betlehem