Faillissement voor orgelbouwer Alexander Schuke Potsdam

De Duitse orgelmaker Alexander Schuke Potsdam Orgelbau GmbH heeft afgelopen dinsdag faillissement aangevraagd. Dat melden diverse Duitse media. Uitblijvende betalingen van projecten in Rusland en Oost-Oekraïne gaven de financiële nekslag voor het bijna tweehonderd jaar oude bedrijf.

Text Example

advertentie 

Een orgel voor een nieuwe concertzaal in de Oost-Oekraiense stad Charkov staat bij de Potsdammer orgelbouwer klaar voor montage, maar kon door de spanningen ter plaatste niet worden opgebouwd en bleef betaling achterwege.

 

In de werkplaats in Werder staat ook een nieuw orgel voor een Russisch project gereed. De oligarch die het orgel heeft besteld voor een nieuw hotelcomplex met concertzaal heeft de bouw van het complex in Shelkovo stil moeten leggen, waarschijnlijk als gevolg van de economische sancties tegen Rusland. Het orgel, met een waarde van een half miljoen euro, was nog maar voor de helft betaald.

 

Door het uitblijven van betalingen zag het bedrijf zich genoodzaakt faillissement aan te vragen. Met de curator wordt nu bezien of een doorstart voor het bedrijf met 21 medewerkers mogelijk is.

 

De orgelmakerij werd in 1820 door Gottlieb Heisse in Potsdam opgericht. In 1894 werd het bedrijf overgenomen door Alexander Schuke. In 1972 werd het in de toenmalige DDR een staatsbedrijf. Matthias Schuke, de huidige directeur, trad in 1974 in dienst en privatiseerde de onderneming in 1990. Tien geleden betrok het bedrijf een nieuw pand in Werder. Schuke bouwde onder meer nieuwe instrumenten in de Dom van Magdeburg (foto), de Dom van Königsberg, in Azië en Oost-Europa. Daarnaast reconstrueerden zij onder meer het Scherer-orgel in Tangermünde.

 

Naast de Potsdammer Schuke is er nog de firma Karl Schuke Berliner Orgelbauwerkstatt GmbH die in 1950 ontstond toen twee gebroeders Schuke om politieke en economische redenen hun eigen weg gingen. De beide firma’s Schuke opereerden geheel zelfstandig, het faillissement heeft dan ook geen gevolgen voor de Berlijnse Schuke.