Feenstra plaatst Engels orgel in Basilika Knechtsteden (D)

Text Example

advertentieIn de Basilika van het kloostercomplex Knechtsteden te Dormagen (D) plaatste F.R. Feenstra eind december 2009 een gerestaureerd Engels orgel. Het instrument is afkomstig uit de Methodist Church in Tockwith (North Yorkshire, GB).

De methodistenkerk van Tockwith dateert uit de jaren-70 van de negentiende eeuw. Het instrument zelf is ouder, maar de oorspronkelijke standplaats is niet bekend. Over de naam van de bouwer bestaat geen zekerheid; er zijn echter karakteristieke overeenkomsten met het aan William Holt (Leeds) toegeschreven instrument te Churston Ferrers (Devon, GB; thans in de GKV te Den Ham, Ov.). De registermechanieken met identieke ijzeren zwaarden, de bevestiging van de swell-jaloezieën met uitneembare gesmede ijzeren pinnen, het ontbreken van 8-voets fluiten op de swell organs, èn de makelij van de Double Diapasons (open metaal vanaf cis1) zijn op beide instrumenten kenmerken die een gemeenschappelijke bouwer doen vermoeden. In beide windladen zijn zowel de naam William Midgley als het jaartal 1851 gevonden. Van deze Midgley is bekend dat hij in 1861 een eigen bedrijf startte in Leeds. Het is zeer goed mogelijk dat hij tot die datum werknemer was bij William Holt, en in die hoedanigheid zijn naam in beide laden vermeldde.

Vanwege de historische waarde is het instrument door het British Institute of Organ Studies (BIOS) geclassificeerd “as being an instrument of importance to the national heritage and one deserving careful preservation for the benefit of future generations”. 
De kas is gemaakt van sugar-pine met een fineerlaag van mahonie. De frontpijpen zijn oorspronkelijk verguld geweest, maar ze zijn op enig moment in de geschiedenis beschilderd. Deze beschildering is bij de laatste restauratie gehandhaafd. Op verzoek van de opdrachtgever is het instrument in gebroken wit geschilderd, en is het op een verrijdbaar plateau geplaatst.

Het Swell Organ was een klein-c werk. Bij de huidige restauratie zijn de ontbrekende bastonen toegevoegd. Het manuaal is uitgebreid met de twaalf ontbrekende bastoetsen, en er is een nieuwe baslade gemaakt voor de ontbrekende pijpen. Deze is opgesteld naast de klein-c lade, in een eigen Swell box.

Dispositie:

Great C-f3

Open Diapason 8 ft

Stop Diapason Bass 8 ft

Stop Diapason Treble (vanaf c0) 8 ft

Viol di Gamba (vanaf c0) 8 ft

Principal 4 ft

Flute (vanaf c0) 2 ft

Twelfth 2 2/3 ft

Fifteenth 2 ft

Sesquialtra 19:22; 15:17 2 rks

Swell C-f3

Double Diapason 16 ft

Open Diapason 8 ft

Principal 4 ft

Mixture 12:15 2 rks

Cornopean 8 ft

Cremona (vanaf c1) 8 ft

Pedal C-e1

Pedal Pipes 16 ft

Pedal Coupler


Coupler (Swell to Great)


3 Composition Pedals

Toonhoogte: A0=445 Hz bij 18 graden Celsius


Stemming: Young


Winddruk: 55 mm wk

Bron: F.R. Feenstra Orgelrestauratie

© 2010 www.orgelnieuws.nl

© 2010 fotografie: F.R. Feenstra Orgelrestauratie