Feike Asma Concours 2021 gaat door in aangepaste vorm

feike asma concours 2021

In september 2021 vindt de 18e editie plaats van het Feike Asma Concours bij Johannus Orgelbouw in Ede. Ten opzichte van voorgaande jaren is er een aantal wijzigingen: zo staat het concours vanaf dit jaar open voor alle leeftijden en worden de voorrondes online gehouden. Daarnaast is de mede-organisatie dit jaar in handen van ConsoloNL.

Text Example

advertentieIn 2020 moest de 17e editie van het concours voor jonge organisten vanwege de coronapandemie worden afgeblazen. Dit jaar gaat het concours wel door, maar zullen de voorrondes online worden gehouden. Ook de finale zal via een livestream te volgen zijn.

Nieuw leeftijdscategorie

Het concours kent dit jaar vier leeftijdscategorieën: 12-15 jaar, 16-19 jaar, 20-24 jaar en de nieuwe categorie 25 jaar en ouder. De voorronde vindt digitaal plaats: deelnemers sturen een video in van een orgelwerk van maximaal zeven minuten van ná 1800. Aanmelden en insturen kan van 1 juni tot en met 1 september 2021. Deelname kost € 15. De finalisten worden op 4 september bekend gemaakt.

Nederlandse Koraalkunst

Het repertoire voor de finale bestaat uit Nederlandse Koraalkunst. Daaronder wordt verstaan een koraalgebonden orgelwerk, geschreven na 1900. ‘Tekst of karakter van het lied moeten in zekere mate leidend zijn bij de uitwerking.’ Waar in voorgaande jaren de zwaartekracht lag bij werk van Jan Zwart, Feike Asma, Jan Bonefaas en Klaas Jan Mulder, kan dit jaar ook gedacht worden aan composities van Klaas Bolt, Adriaan Schuurman of Dick Sanderman. ‘Alle stijlen zijn welkom’, aldus de organisatoren.

De finale vindt plaats op zaterdag 18 september vanaf 14.00 uur in de Feike Asma Zaal bij Johannus Orgelbouw in Ede. De dag wordt ook uitgezonden als livestream. De deelnemers worden beoordeeld door juryleden Harm Hoeve, Wybe Kooijmans, Everhard Zwart en juryvoorzitter Martin van Heerde.

Prijzen

Per leeftijdscategorie wordt een winnaar aangewezen. Hij of zij ontvangt een wisselbokaal. Daarnaast is er een publieksprijs die door de kijkers en luisteraars wordt toegekend. De winnaars spelen samen met de juryleden op 30 december 2021 een eindejaarsconcert in de Bovenkerk in Kampen. Alle deelnemers krijgen voor dit concert twee gratis kaarten.

Organisatie

Tot vorig jaar werd het concours door Johannus Orgelbouw mede georganiseerd door Stichting Vox Humana. Voor 2021 koos de Edese firma voor de samenwerking met Harm Beens en Johan van Arnhem van ConsoloNL.

Meer informatie: feikeasmaconcours.nl