Feike Asma Concours beleeft dit jaar twintigste editie

feike asma concours 2022
Feike Asma Concours 2022 in de concertzaal van Johannus Orgelbouw in Ede | © foto Jonathan Vierbergen

ConsoloNL en Johannus Orgelbouw organiseren dit jaar voor de twintigste keer het Feike Asma Concours. Het evenement heeft als doel jongeren en sinds twee jaar ook volwassenen van 25 jaar en ouder te stimuleren om orgel te spelen, met speciale aandacht voor Nederlandse koraalkunst. Het concours vindt plaats in augustus en september 2023. Aanmelden voor deze editie is mogelijk tot en met 31 juli 2023.

Text Example

advertentieHet concours is verdeeld in verschillende leeftijdscategorieën: 12-15 jaar, 16-19 jaar, 20-24 jaar en 25 jaar en ouder. Het bestaat uit een voorronde waarbij deelnemers een video moeten insturen, gevolgd door een finale met de winnaars uit de voorronde. De jury bestaat uit Harm Hoeve, Wybe Kooijmans, Everhard Zwart en voorzitter Martin van Heerde.

Voorronde

Net als vorig jaar zal de voorronde online plaatsvinden. Tot en met 31 juli 2023 kunnen deelnemers video’s insturen waarin zij literatuur gecomponeerd na 1800 of koraalgebonden werk naar eigen keuze spelen. Op 10 augustus beoordeelt de jury de video’s en nodigt voor elke categorie twee deelnemers uit voor de finale. Elke deelnemer ontvangt een oorkonde en persoonlijke feedback van de jury.

Masterclass en finale

Een nieuw element in het concours is de masterclass die als extra voorbereiding wordt gegeven aan de finalisten door de jury. Deze vindt plaats op 1 september.

De finale wordt op 16 september gespeeld op het Monarke-orgel in de concertzaal van Johannus Orgelbouw in Ede. Dit digitale concertorgel heeft vier klavieren en is onlangs volledig vernieuwd. Naast de algemene dispositie heeft het orgel ook samplesets van het Hinsz-orgel in de Bovenkerk in Kampen en het Vater/Müller-orgel in de Oude Kerk in Amsterdam.

De finalisten zullen koraalgebonden orgelwerken naar eigen keuze spelen, geschreven door een componist van na 1900. De deelnemers krijgen twee uur repetitietijd in de concertzaal.

Prijzen

De jury kiest in elke categorie een winnaar, die een wisselbokaal, een bladmuziekcadeaubon ontvangt en de mogelijkheid wordt geboden om het Bätz-orgel in de Evangelische Lutherse Kerk in Den Haag te bespelen. Daarnaast is er de publieksprijs, de ‘Zilveren Looky’, voor het ingezonden filmpje uit de voorronde dat de meeste stemmen krijgt.

Meer informatie

feikeasmaconcours.nl