Felix Aprahamian overleden

Text Example

advertentieOp 15 januari overleed in zijn geboortestad Londen de muziekcriticus en concertorganisator Felix Aprahamian, op negentigjarige leeftijd. Aprahamian was een begrip in de Engelse muziekwereld.

Felix Aprahamian in 1996 [foto Gerco Schaap]Hij werd geboren op 5 juni 1914 als zoon van Armeense immigranten. Op zijn zeventiende begon hij al met het schrijven van artikelen voor de muziekpers. Zijn vader nam hem al vroeg mee naar Parijs, waar hij in 1933 Charles-Marie Widor opzocht. In hetzelfde jaar ontmoette hij in Frankrijk de componist Frederick Delius; vanaf 1961 was hij adviseur van de Delius Trust. Vanaf 1931 was hij betrokken bij de Londense Organ Music Society, een organisatie die kwaliteits-orgelconcerten in Londen organiseerde. In zijn functie van secretaris correspondeerde hij met bekende Franse organisten als André Marchal, Charles Tournemire, Maurice Duruflé en de jonge Olivier Messiaen. Het huisorgel van Marchal kwam in 1982 in Aprahamians huis op Muswell Hill (Londen) te staan, waar het nog steeds als studieorgel dient voor de blinde organist David Liddle.

Tussen 1940 en 1946 werkte Aprahamian als Concerts Manager voor het Londens Philharmonisch Orkest. Na de oorlog werd hij consultant voor United Music Publishers, de belangrijkste uitgeverij voor Franse muziek in het Verenigd Koninkrijk. In zijn kantoor in Bloomsbury werd hij omringd door gesigneerde portretten van talrijke musici.

In 1948 werd hij Deputy Music Critic (plaatsvervangend muziekcriticus) van de Sunday Times. Vanaf 1964 recenseerde hij grammofoonplaten voor het Britse gezaghebbende blad Gramophone. Daarnaast schreef hij talloze toelichtingen voor programmaboekjes en hoesteksten voor (orgel-)grammofoonplaten. Voor het schrijven daarvan putte hij uit zijn enorme muziekarchief. Hij beschikte over een uitgebreide hoeveelheid partituren en bladmuziek; naar verluidt bezat hij de grootste collectie orgelmuziek in heel Engeland. In het aprilnummer van de Orgelvriend zal een uitgebreider artikel over Felix Aprahamian verschijnen. [GERCO SCHAAP]