Ferjen?íková en Schmitt volgen Van Oosten op aan Codarts Rotterdam

Codarts Rotterdam heeft Zuzana Ferjen?íková en Christian Schmitt benoemd als orgeldocent, dat heeft de hogeschool vandaag bekend gemaakt. Zij volgen Ben van Oosten op die deze maand met pensioen gaat.

Text Example

advertentieDe benoeming vond plaats na een internationale selectieprocedure. De twee gekozen kandidaten eindigden daarin op dezelfde plaats. In goed overleg hebben zij besloten samen de taak van Ben van Oosten op zich te nemen.

Gewaarborgd

‘Op deze manier kan het principe van team-teaching binnen de orgelafdeling optimaal gestalte krijgen’, aldus Codarts in het persbericht. Met de benoeming van het tweetal ziet het conservatorium het specialisme van Van Oosten – het symfonische orgelrepertoire – in de opleiding gewaarborgd.

Ferjen?íková

De uit Slowakije afkomstige Zuzana Ferjen?íková (*1978) is actief als internationaal concertorganist, pianist en componist. Ze studeerde piano bij Olga Ormisova en Jevgenij Irshai en orgel bij J.V. Michalko en Peter Planyavsky. Haar studie bij Jean Guillou zorgde voor een intensieve samenwerking met de Parijse organist. In 2004 mocht zij als eerste vrouw het Internationaal Orgel Improvisatieconcours Haarlem op haar naam zetten. Haar specialisme is op de romantiek geënte muziek uit de 19e en 20e eeuw, in het bijzonder de muziek van Liszt, Franck, Dupré en Guillou.

Schmitt

Christian Schmitt (*1976) studeerde muziekwetenschap en orgel, onder andere bij Daniel Roth en James David Christie. Hij is sinds 2014 als organist verbonden aan de Bamberger Symphoniker en actief als internationaal concertorganist. Daarnaast nam hij vele cd’s op voor labels als Deutsche Grammophon en cpo, waaronder alle Widor-symphonieën in Rouen. Schmitt is gespecialiseerd in het symfonische orgelrepertoire.

Compleet

Met de komst van Ferjencikova en Schmitt is de vakgroep orgel van Cordarts compleet. Die bestaat verder uit de hoofdvakdocenten Aart Bergwerff (tevens docent ‘arrangeren voor orgel’ en orgelbouw) en Bas de Vroome (tevens docent didactiek en basso continuo). Als specialisten zijn Hayo Boerema (improvisatie), Hanna Rijken (liturgiek) Arie Hoek (hymnologie en cantoraat), Connie de Jongh (zang) en Marcel Zijlstra (gregoriaans) aan het Rotterdamse orgelteam verbonden.

Lees ook
Tien plus drie vragen aan Zuzana Ferjencíková over Jean Guillou