Festival l’Europe & l’Orgue in teken van transcripties

Text Example

advertentieHet orgelfestival l’ Europe & l’ Orgue (Europa en het Orgel) dat in juli en augustus in Maastricht plaatsvindt, heeft als thema ‘orgelbewerkingen’. Alle deelnemende organisten spelen tijdens hun concert één of meer werken die oorspronkelijk niet voor het orgel zijn gecomponeerd, maar later zijn bewerkt voor uitvoering op het orgel.

De Stichting Pro Organo, die het evenement voor de 46e keer organiseert, heeft enkele veranderingen toegepast ten opzichte van eerdere versies van het festival. Zo worden op zondagmiddag 2 juli, als preludium voor het festival, drie korte orgelconcerten gegeven in verschillende kerken in de Maastrichtse binnenstad. De Limburgse bariton John Bröcheler verleent medewerking aan het openingsconcert op dinsdag 11 juli in de Sint Servaas Basiliek en het festival wordt op zondagmiddag 27 augustus afgesloten met een kinderconcert (‘Le Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns) in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

De entree voor de dinsdagavondconcerten bedraagt € 2,50. De concerten op de zondagen zijn vrij toegankelijk.

Zondag 2 juli – Preludium

Het preludium omvat een orgelwandeling door de binnenstad. De Maastrichtse organist Remy Syrier bespeelt achtereenvolgens de orgels van de Waalse Kerk (15.00 – 15.20 uur), de Lutherse Kerk (15.30 – 15.50) uur en de Onze Lieve Vrouwe Basiliek (16.00 – 16.20 uur). Op het programma staan werken van onder andere Haydn, Bach en Mozart.

Dinsdag 11 juli – Sint Servaas Basiliek – 20.00 uur

Marcel Verheggen, als organist vast verbonden aan de Sint Servaas Basiliek, voert composities uit van Bach, Mulet en Alain, terwijl bariton John Bröcheler is te horen in werken van Brahms, Stölzel en Martin.

Dinsdag 18 juli – Sint Servaas Basiliek – 20.00 uur

De Duitse organist Andreas Jacob speelt Hambraeus, Meyerbeer, Liszt en Bach. Hij werd in 1967 in Nürnberg geboren. Hij concerteerde in alle landen van Europa en in Japan en verzorgt muziekonderwijs aan verschillende universiteiten en conservatoria.

Dinsdag 25 juli – Onze Lieve Vrouwe Basiliek – 20.00 uur

De jonge Sloveense organist Tomaz Sevsek uit Ljubljana speelt werken van onder andere Sweelinck, Muffat en Bach/Vivaldi.

Dinsdag 1 augustus – Sint Servaas Basiliek – 20.00 uur

De Franse organist Pierre Pincemaille speelt werken van Bach, Mendelssohn, Vierne en Duruflé.

Dinsdag 8 augustus – Onze Lieve Vrouwe Basiliek – 20.00 uur

Luca Scandali uit Ancona (Italië) vergelijkt in zijn programma Italiaanse en Duitse componisten. Hij heeft al een groot aantal plaat- en cd-opnamen op zijn naam staan en is in Europa en ver daarbuiten een veelgevraagd organist.

Dinsdag 15 augustus – Sint Servaas Basiliek – 20.00 uur

De Limburgse organiste Anja Hendrikx speelt werken van Wagner, Swayne en de Maleingreau. Ze studeerde kerkmuziek, orgel en klavecimbel aan het Conservatorium van Maastricht. Sinds 1990 is zij als organiste/dirigente verbonden aan de Sint Laurentiuskerk in Voerendaal.

Dinsdag 22 augustus – Onze Lieve Vrouwe Basiliek – 20.00 uur

De Deense organiste Inge Bønnerup composities van ondermeer Mozart, Bach en Couperin.

Ze verzorgde concerten in vrijwel alle delen van de wereld en is in Denemarken vooral bekend vanwege haar concerten in de Trinitaskerk in Kopenhagen.

Zondag 27 augustus – Sint Servaas Basiliek – 15.00 uur – Kinderconcert

Hans Leenders, cantor/organist van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek en artistiek leider van Studium Chorale speelt voor kinderen en ouders ‘Le Carnaval des Animaux’ van Camille Saint-Saëns. Het is een bewerking van Irene Patay en Hans Leenders.

www.orgelfestivalmaastricht.nl

© 2006 www.orgelnieuws.nl