Festival rond muziek van Froberger in Middelburg

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 2016 vindt in Middelburg een klein muziekfestival plaats gewijd aan de vierhonderd jaar geleden geboren componist Johann Jakob Froberger. Naast concerten waarin zijn orgel- en klavecimbelwerk en werk van tijdgenoten wordt uitgevoerd is er op zaterdag een uitgebreid dagprogramma met onder meer lezingen.

Text Example

advertentieHet festival wordt georganiseerd door Stichting Incanto en Stichting Clavecimbel Genootschap Nederland. Centraal staan twee avondconcerten door Froberger-specialisten Pieter Dirksen en Bob van Asperen. Zij bespelen het Duyschot-orgel (1707) van de oud-katholieke Sint Augustinuskerk (voormalige Lutherse Kerk) in de Middelburgse binnenstad en verschillende clavecimbels.

Tijdens het dagprogramma op zaterdag worden het Europa in Frobergers tijd, de achtergronden van deze muziek en de uitvoeringspraktijk van diverse kanten belicht. Zo is er een cultuurhistorische lezing over Europa in de zeventiende eeuw, een stadswandeling door de historische binnenstad van Middelburg en een lezing-recital, waarin een aantal stukken wordt toegelicht.

Ook is er een lunchrecital in de Engelse Kerk met muziek van Froberger en tijdgenoten, uitgevoerd door het Huygens Duo bestaande uit Arjen Verhage op Franse barokluit en theorbe en de sopraan Leonore van Sloten. Eveneens in de Engelse Kerk geeft Pieter Dirksen een lezing, muzikaal omlijst door Teun Braken aan het klavier, gevolgd door een rondetafeldiscussie met als thema ‘Uitvoeringspraktijk bij Froberger’.

 

Het volledige programma is te vinden op incantoconcerten.nl waar ook kaarten voor het festival verkrijgbaar zijn.