Finalisten Schnitger Orgelconcours bekend

Text Example

advertentieALKMAAR – De halve finale van het Internationaal Schnitger Orgelconcours is voorbij. Zes jonge organisten gingen met elkaar de strijd aan voor een plaats in de finale, die op vrijdag 29 juni plaatsvindt in de Grote Sint Laurenskerk. Naar de finale gaan Simon Harden (Ierland), Gabor Soos (Hongarije) en Julia Tamminen (Finland).

De overige mededingers – Matthias Havinga (Nederland), Dovile Savickaite (Litouwen) en Lukas Stolhoff (Duitsland) – zijn eervolle halve finalisten geworden. Alle kandidaten dienden op Nederlands oudst bespeelbare orgel – het Van Covelensorgel uit 1511 – een keuze te spelen uit composities van Scheidemann en van Buxtehude of Weckmann. Daarnaast moest iedere deelnemer de nieuwe compositie ‘Magno Intervallo’ van de Alkmaarse componist Kees van Unen vertolken. Dit werk werd gecomponeerd in opdracht van de Stichting Internationaal Schnitger Orgelconcours, de organisator van het Orgelfestival Holland.

Rabobankprijs

Vrijdag 29 juni is de Finale van het Schnitger Orgelconcours. De drie finalisten spelen dan op het grote Van Hagerbeer/Schnitger-orgel muziek van Dieterich Buxtehude en Andreas Werckmeister. De winnaar ontvangt de Rabobank prijs (€ 5.000), de 2e prijswinnaar ontvangt de Flentropprijs (€ 2.500,-) en de 3e prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000,-. Het aanwezige publiek mag stemmen voor de Publieksprijs.

Grote Sint Laurenskerk, Koorstraat 2, 1811 GP. 19.00 uur. Toegang € 7,- / € 5,-.

Zie voor meer informatie

www.alkmaarorgelstad.nl.

Bij de foto

De zes halve finalisten met componist Kees van Unen. Bovenste rij van links naar rechts: Simon Harden, Dovile Savickaite en Lukas Stolhoff. Onderste rij van links naar rechts: Gabor Soos, Matthias Havinga, Julia Tamminen en componist Kees van Unen. (foto Jan Zwart)

© 2007 www.orgelnieuws.nl