Flentrop-orgel Medisch Centrum Leeuwarden gecompleteerd

Detail klaviatuur orgel Medisch Centrum Leeuwarden | © beeld Bonifatius Cultuurfonds

Vijftien na de bouw is het Flentrop-orgel in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) gecompleteerd. De drie destijds gereserveerde registers zijn dit jaar geplaatst. Woensdag 30 oktober vindt de ingebruikname plaats.

Text Example

advertentieHet orgel in het Pieter Bonnema Auditorium van het MCL werd in 2004 gebouwd door Flentrop Orgelbouw te Zaandam. Van de geplande negen registers op twee klavieren en pedaal werden drie stemmen gereserveerd.

Het instrument vertoont veel overeenkomsten met het twee jaar eerder gebouwde orgel in de kapel van het Onze Lieve Vrouwegasthuis in Amsterdam. Ook hierbij was Jos van der Kooy betrokken als orgeladviseur.

Het Flentrop-orgel in de ‘kerkzaal’ van het Medisch Centrum Leeuwarden | © fotografie Ad Fahner
Gecompleteerd

Door inspanning van het Bonifatius Cultuurfonds van het MCL en dankzij een bijdrage van de Stichting Vrienden van het MCL kon de dispositie na vijftien jaar worden gecompleteerd.

Op het Hoofdwerk werd een Dulciaan 8 bijgeplaatst, het Nevenwerk voorzien van de geplande Quintfluit 2 2/3 en Terts 1 3/5. Het pijpwerk werd gemaakt en geplaatst door Flentrop Orgelbouw.

Ingebruikname

Op woensdag 30 oktober 2019 wordt het orgel opnieuw in gebruik genomen. Aanvang 20.15 uur, toegang gratis. Tijdens de presentatie wordt het orgel bespeeld door Simon Bouma, een van de vaste organisten van het MCL. Hij wordt muzikaal terzijde gestaan door vaste organist Johan Siemensma, die in duet met het orgel de concertvleugel van het auditorium zal bespelen.

Orgelmaker en intonateur Dick Koomans van Flentrop Orgelbouw zal vertellen over de mogelijkheden van het orgel en het ook bespelen.


Dispositie

Hoofdwerk C-f3
Prestant 8
Octaaf 4
Superoctaaf 2
Dulciaan  8 – 2019

Nevenwerk C-f3
Holpijp 8
Fluit 4
Quintfluit  2 2/3 – 2019
Terts  1 3/5 – 2019, vanaf g

Pedaal C-d1
Subbas 16

Koppels
Hoofdwerk – Nevenwerk / Nevenwerk – Hoofdwerk
Pedaal – Hoofdwerk
Pedaal – Nevenwerk