Flentrop-orgel voor Église Française in Voorburg

Text Example

advertentie 

De Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Voorburg neemt op zaterdag 16 maart een nieuw orgel in gebruik. Het instrument uit 1962 werd onlangs geplaatst op de galerij van het historische kerkgebouw, de Église Française.

Het orgel werd in 1962 door D.A. Flentrop gebouwd voor de Gereformeerde Gemeente te Leiden. Het orgel kreeg mechanische sleepladen en telde 11 zelfstandige stemmen en een transmissie. De dispositie bij de bouw was:

 

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Koppelfluit 4

Mixtuur IV-V

 

Rugwerk C-g3

Holpijp 8

Prestant 4

Octaaf 2

Quint 1 1/3

Sesquialter II

 

Pedaal C-f1

Bourdon 16

Prestant 8 – transmissie Hoofdwerk

 

Toen de Leidse Gereformeerde Gemeente een ander kerkgebouw betrok in Leiderdorp, werd het orgel aangekocht door de Gereformeerde Gemeente van Elspeet. De overplaatsing werd in 1988 uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw.

 

In 2012 werd het Flentrop-orgel vervangen door een nieuw instrument van de firma Škrabl. Het orgel werd verkocht aan de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt te Voorburg die het door Consultare Orgelbouw & Adviesbureau (Jan Bambacht) heeft laten plaatsen in haar kerkgebouw, de Église Française. Het orgel vervangt hier een elektro-pneumatisch instrument van C. Verweijs uit 1959. Bij de plaatsing van het Flentrop-orgel is de dispositie gewijzigd en uitgebreid. Door het Hoofdwerk te voorzien van een kantsleep en de lade opnieuw in te delen kon het orgel worden uitgebreid met een Trompet 8’. Voor uitvoering van de werkzaamheden werd samengewerkt met de Sloveense firma Antyon Škrabl. Aart Bergwerff trad op als adviseur.

 

Op zaterdag 16 maart wordt het orgel in gebruik genomen, om 15.00 uur met de officiële overdacht, om 16.00 uur met een orgelconcert door Aart Bergwerff. Aan het concert werken ook fluitiste Alice Gort-Switynk en pianist Roselinde Visscher mee. Op het programma staan improvisaties en werken van Bach, Mendelssohn, Handel, Nieland en Saint-Säens. De toegang is gratis.

 

Op zaterdag 23 maart is er tussen 10.30 uur en 13.00 uur de mogelijkheid het orgel te bespelen. Per deelnemer zijn daarvoor maximaal vijftien minuten beschikbaar. Aanmelden via: orgel@voorburg.gkv.nl

 

Hoofdwerk C-g3

Prestant 8

Roerfluit 8

Octaaf 4

Salicet 4 – 2013

Mixtuur IV-V

Trompet 8 –2013

 

Rugwerk C-g3

Holpijp 8

Koppelfluit 4 – 2013 verplaatst vanaf Hoofdwerk

Quintfluit 2 2/3 – 2013

Woudfluit 2 – 2013

Sesquialter II

 

Pedaal C-f1

Bourdon 16

Prestant 8 – transmissie Hooofdwerk

 

Werktuiglijke registers

Koppeling Hoofdwerk – Rugwerk

Koppeling Pedaal – Hoofdwerk

Koppeling Pedaal – Rugwerk

Tremulant Rugwerk

 

 

 

© 2013 www.orgelnieuws.nl

© 2013 fotografie Ton Dekker